BIH

Hram Svetog Ilije Proroka u Maglaju još nije obnovljen nakon majskih poplava

Nacionalni spomenik BiH još uvijek čeka na obnovu

N.Br.

6.1.2015

Vjernici pravoslavci sa područja maglajske parohije sa dozom tuge ipak se raduju danima svoga najradosnijeg praznika Božića. Nažalost, nakon katastrofalnih majskih poplava, malo je toga urađeno na obnovi hrama Svetog Ilije Proroka u Maglaju kojeg je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2013. godine proglasila je nacionalnim spomenikom BiH.

Prema tadašnjoj Odluci Komisije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dužna je da obezbijedi pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju nacionalnog spomenika. Međutim, ono je urađeno u proteklom periodu, finansirano je u najvećoj mjeri prilozima vjernika. U poplavi su stradali porta, parohijski dom, popratni objekti, a u samom hramu visina vode  bila je preko dva metra.

oltar-u-hramu

Oltar u hramu

- Do sada smo uspjeli sanirati prizemlje parohijskog doma, Svetosavsku salu i kancelariju, skromno koliko se moglo iz priloga naroda. Konkretne pomoći od vlasti nismo imali. Kao i ostali građani dobio sam od općinske vlasti 1.000 KM, a isto toliko i od Međureligijskog vijeća. U samom hramu, potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić donirao je sredstva za rekonstrukciju trona Nektarija Eginskog i on je jedini rekonstruisan, ali je ostala još oštećena ikona da se sanira - rekao nam je u razgovoru jerej Vladimir Kukić, paroh maglajski.

U samom hramu prisutna su velika oštećenja na drvenom inventaru, ikonama, zidovima, ali prostor za bogosluženje je osposobljen i bogosluženja su redovna. Kako tvrdi jerej Kukić, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika štetu na samom hramu procijenila je na 28 hiljada KM.

- Nadamo se pomoći svih nivoa vlasti u obnovi hrama - kaže jerej Kukić i dodaje - Svjesni smo prioriteta, ali isto tako duhovne i vjerske potrebe vjernika smatramo važnim. Svaki objekat koji je pod zaštitom države ne bi smio da se sanira bez znanja i mišljenja struke. Mi čekamo njihovu pomoć, ne želim sam da se hvata u koštac s tim, velike su to investicije. Da nije Boga ne bi bilo ni nas, a samim tim ni ove vlasti, jer kako kaže Sveto pismo «svaka vlast je Bogom dana -.

Pravoslavci maglajske parohije po tradiciji, Badnji dan proslavljaju večernjim bogosluženjem i paljenjem badnjaka, vatrometom i narodnim veseljem, a u ponoć se služi božićna liturgija.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.