BIH

Tuzlanski tim geologa obišao kakanjsko mjesto Bare pogođeno klizištem

Nakon tragične vijesti o nesreću u kakanjskom naselju

Autor:M. Ahmedić

6.1.2015

Nakon tragične vijesti o nesreći koja se dogodila u kakanjskom mjestu Bare, koje je pogodilo veliko klizište uslijed čega je jedna osoba izgubila život, a desetine njih ostalo bez svojih domova, tuzlanski tim geologa je ispred grada Tuzle ponudio svoju pomoć Kakanjcima, te obišao mjesto nesreće.

- Nakon ove užasne vijesti, odmah smo ponudili svoju pomoć Kakanjcima i nakon razgovora s njima smo se uputili u Bare, gdje smo obišli teren i predložili interventne mjere kako bi se pristupilo sanaciji tog klizišta - kazao je Izet Žigić, geolog i vođa tima ispred grada Tuzle.

Istaknuo je da se radi o veoma složenoj situaciji, te da još uvijek, tvrdi, postoji opasnost od klizanja tla.

- Poslije obilaska terena, ustanovili smo da se radi o veoma teškoj i složenoj situaciji. Najveća opasnost postoji u desnom bloku klizišta, gdje su u ovoj nesreći dvije barake potpuno uništene, uslijed čega je jedna osoba poginula. Trenutno je ugroženo oko 15 objekata i zbog toga smo odmah preporučili da taj blok stanovništva bude iseljen, što su ljudi i prihvatili. Neki su se iselili kod rodbine, a neki kod prijatelja - naglasio je Žigić.

Dodao je da će tim geologa iz Tuzle ponovo u srijedu, 7. janura, izaći na teren u Barama, kako bi imali sve potrebne interventne mjere, kako kaže, prije nego se pristupi intervenciji klizišta sa stručnog aspekta, te da će ovaj tim ispred grada Tuzle poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli Kakanjcima u ovoj teškoj situaciji.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.