BIH

Odbijen scenarij za film po knjizi Fikreta Hodžića: Majke Srebrenice i Žepe izrazile svoje žaljenje

Fondacija za kinematografiju Sarajevo nedavno je odbila scenarij za igrani film

Dž. Č.

9.1.2015

Fondacija za kinematografiju Sarajevo nedavno je odbila scenarij za igrani film po knjizi Fikreta Hodžića "I ja sam iz Srebrenice", koja predstavlja prvi javni iskaz o genocidu u Srebrenici iz pogleda jednog djeteta. Udruženje "Majke enklave Srebrenica i Žepa" je kroz svoje posljednje saopćenje za javnost izrazilo žaljenje zbog toga što ovaj projekat nije podržan, jer, kako kažu, Fikretova knjiga krije priču i sudbinu mnogih ljudi sa područja Srebrenice.

- Smatramo da umjetnici treba da doprinesu da žrtve dođu do istine i pravde. Još više od 1000 ubijenih u Srebrenici nije pronađeno, a ukupno u BiH nije pronađeno više od 7000 ubijenih u genocidu. Fikret još nikad nije pronašao kosti svog oca kao ni hiljade drugih porodica koje nisu prestale tragati za svojim najdražim - napisale su majke Srebrenice i Žepe u svom saopćenju.

Podsjećamo, Fikret je imao 10 godina kada je pala Srebrenica i njegov otac je ubijen zajedno sa 8372 drugih muškaraca. Kako se navodi u saopćenju za javnost Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa", pojedine majke enklava Srebrenica i Žepa osjete tešku radost, ali ipak radost što mogu otići svojim najmilijim na mezar, što znaju gdje se nalaze. Ali, isto tako ima još puno majki, supruga, sestara i djece koji još uvijek čekaju i nadaju se da će biti pronađene kosti njihovih najmilijih.

- Umjetnici mogu i trebaju da doprinesu da se ovaj strašni zločin ne zaboravi, a potraga za nestalim da se ubrza kako bi žrtve pronašle svoj smiraj, a istina i pravda o grnocidu bila izrečena. Očekujemo razumijevanje i podršku onih koji o tome odlučuju - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.