BIH

Reis Kavazović: Sa zaprepaštenjem gledamo stravične slike zločina u Parizu

Hutba u Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu

Autor:A. Vr.

9.1.2015

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas je imamio džumu namaz i održao hutbu u Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu, u kojoj se, između ostalog, kaže kako je ovo je doba godine vrijeme obilježavanja praznika koji u našem bosanskom društvu upotpunju mozaik susretanja i življenja, čestitajući jedni drugima i iskazujući lijepe želje i nadanja u bolju budućnost.

- To je naša bosanska tradicija, koju mi muslimani ovdje stoljećima baštinimo, rekao je reis.

- Istovremeno, u ovo vrijeme, koje se s pravom naziva blagdanskim, sa zaprepaštenjem gledamo stravične slike zločina u Parizu i paljenje džamija u državama Evropske Unije. Taj strašni zločin prema ljudima i mržnja prema muslimanima koje se u našim društvima već dugo podgrijavaju, nažalost, eskalirale su u nasilje. Zločin u Parizu i širenje mržnje prema muslimanima ne smije nas paralizirati. Moramo ostati zajedno da bismo pobijedili zlo, mržnju, mrak i strah koji nam se želi nametnuti i s jedne i s druge strane.

U tome metežu, obradovala nas je gesta ljudi iz jedne od najznačajnijih katedrala u svijetu (u Kelnu), koji su ugasili svjetla katedrale u znak protesta protiv širenja mržnje i islamofobije. Raduju nas i okupljanja građana u Švedskoj protiv paljenja džamija i mržnje prema muslimanima u toj velikoj zemlji.

Pozivam muslimane da se pridruže ovim naporima u borbi za slobodu i dostojanstvo svakoga stanovnika Evrope, rekao je ef. Kavazović.

Reis se dotakao problema koji već godinama tište radnike iz tuzlanskog kraja. 

- Nedavno smo bili svjedoci drame seljaka i radnika tuzlanskog kraja, koja se odvijala pred našim očima. Seljaci godinama ukazuju na svoje teško stanje: oni godinama s teškom mukom rade i znoj proljevaju, dok drugi kupe kajmak, dovodeći njih, njihove porodice, njihova imanja i sve nas u propast. Državni aparat, razne komisije i parlamenti, vladini službenici,  oni koje smo birali da nas zastupaju i brinu o javnom intertesu više brinu brigu o interesima Evropske Unije, nego o našem seljaku. A nevalja tako, brzo ćemo se u to uvjeriti.

Drugi težak problem iz bogatog tuzlanskog kraja, sažet ću u pitanju: Kako je moguće da ljudi, koji su upropastili hiljade drugih i uništili imovinu generacija i dalje mirno uživaju u svome nedjelu, a da tužilaštva nisu zatražila njihovo procesuiranje? Oni kojima smo povjerili upravljanje državnim institucijama ne mogu se pozivati samo na mrtva slova zakona. Njihova je obaveza da vode brigu o moralu, pravdi i pravičnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.