BIH

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack poslala poruku građanima BiH

Na dužnost u Sarajevo dolazi 13. januara

B.P.

9.1.2015

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack dolazi na dužnost u Sarajevo u utorak, 13. januara, saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

Ona je u utorak, 6. januara, u State Departmentu položila zakletvu. Cormackova će na mjestu ambasadora SAD u BiH zamijeniti Patricka Moona, nakon čijeg odlaska dužnost otpravnika poslova od 24. augusta prošle godine obavlja Nicholas Hill.

Na Facebook profilu ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH ambasadorica Cromack uputila je poruku građanima Bosne i Hercegovine. 

- Sjedinjene Američke Države su već dugo odani prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine i ja se radujem što ću raditi s vama i našim evropskim partnerima da bismo vratili vašu zemlju na pravi put priključenja EU i NATO savezu. A SAD su i dalje odlučne da budu vaš najjači partner na tom putovanju. Kad god moj suprug i ja posjetimo spomenik Lincolnu, sjetim se zašto je to moj omiljeni spomenik u Washingtonu, D.C. Predsjednik Lincoln vodio je moju zemlju u njenim najtežim trenucima, i uspostavio jedinstvenu Ameriku u kojoj se poštuju i štite prava njenih građana. Kao američki diplomata u Poljskoj i Južnoj Koreji lično sam upoznata sa izazovima sa kojima se tranzicijske zemlje moraju suočiti, i direktno sam komunicirala sa građanima zemalja u kojima sam radila, da bih čula njihovo mišljenje. Moj cilj će biti da podržim vaše napore da izgradite jedinstvenu, demokratsku i prosperitetnu budućnost. Bosna i Hercegovina je raskršće kultura i ja jedva čekam da se upoznam sa svima njima. Moja porodica obogaćena je miješanjem različitih kultura iz Irske, Engleske, Njemačke i Škotske. Moj muž Bill i ja ćemo uskoro doći u Sarajevo, a naše troje djece jedva čekaju da nas dođu posjetiti - poručila je ambasadorica Cromack.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.