BIH

POSAVINA Čokoladice za smetljište u dječijim paketićima!

Trgovci prodavali slatkiše kojima je davno istekao rok

N. TROGRLIĆ

12.1.2015

Tokom proteklih praznika pojedini trgovci i preprodavači na širem području bosanske Posavine prodavali su paketiće za djecu sa slatkišima i grickalicama kojima je rok upotrebe istekao čak 2013. godine! 

Stavljani u promet

Ovo nam je potvrdila jedna majka iz Orašja, koja je nakon praznika s djecom otvorila primljene darove i ostala šokirana onim što je vidjela.

- Na nekim proizvodima rok upotrebe bio je premazan korektorom, ali je on bio rijedak pa se datum i dalje vidi. Na drugim proizvodima, najvjerovatnije acetonom, s ambalaže su izbrisali rok upotrebe, dok je na nekim proizvodima datum potpuno vidljiv - priča nam ova zabrinuta majka, koja nije željela da joj otkrijemo identitet.

p1017800

Prošli nekažnjeno

Paketići s isteklim rokom trajanja kupovani su širom Posavine, a naša sagovornica tvrdi da su neki od njih kupovani na tržnici "Arizona" po cijeni od 2 do 3 marke, ali i na dvjema oraškim pijacama, i u promet su ih stavljali prodavači iz mnogih bh. područja.

Nadležne inspekcijske službe, nažalost, nisu na vrijeme mogle stati ukraj nesavjesnim trgovcima koji su se poigrali sa zdravljem mališana, pa su oni prošli nekažnjeno.

19. novembra 2013. istekao rok čokoladicama poljskog proizvođača 

17. jula 2013. bio rok upotrebe finskim gumenim bombonima 

2. oktobra 2013. istekao rok čokoladnom keksu turskog proizvođača 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.