BIH

O Goraždu i Drini niko tako lijepo nije pjevao

Počeli 11. "Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom"

Al.B.

15.1.2015

Polaganjem cvijeća pred bistu Isaka Samokovlije u krugu Doma zdravlja u Goraždu koji nosi njegovo ime i zvanično su počeli "Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom".

Manifestacija posvećena velikom bh. književniku i ove godine se održava u Goraždu, Sarajevu i Fojnici, gradovima u kojima je Isak Samokovlija rođen, odnosno živio i radio.

- Isak Samokovlija se u bh. književnosti ne rangira niti u jednu segmentiranu nacionalnu književnu tvorevinu, ni u bošnjačku, ni u hrvatsku, ni u srpsku, već se posmatra kao dio jevrejske kulturološke priče. Njegova najpoznatija djela su "Nosač Samuel" i "Od proljeća do proljeća", ali ja bih dodao i neka djela koja nisu obrađivana u školama, a to su "Plava Jevrejka" i "Hanka" – kaže profesor bosanskog jezika i književnosti, Muhamed Muminović.

Savjetnik za kulturu u Jevrejskoj zajednici BiH Eli Tauber smatra da je izuzetno važno da je Goražde shvatilo vrijednost Samokovlijinih djela.

– O Goraždu niko tako lijepo nije pjevao, ali najvažnije je da je Isak Samokovlija osjećao tu Drinu i Goražde i uvijek se njoj vraćao – dodao je Tauber.

U Centra za kulturu otvorena je izložba fotografija i dokumenata "Život i djelo Isaka Samokovlije", dok je u nastavku programa organiziran i okrugli sto na kojem se govorilo o književnom opusu Samokovlije, a kojeg je izvedbom sefardskih romansi uljepšao hor Jevrejske općine Sarajevo, a upotpunili Irina Dobnik i članovi Književnog kluba "Isak", Centra za kulturu Goražde.

Manifestacija se nastavljaja u februaru raspisivanjem Javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih i srednjih škola u BPK, Sarajevskom kantonu i Fojnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.