BIH

Komandant EUFOR-a posjetio Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH

Susret Vilić-Luif

Onasa

15.1.2015

Novoimenovani komandant EUFOR-a generalmajor Johan Luif sa saradnicima posjetio je danas Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH i razgovarao sa direktorom Direkcije Mirsadom Vilićem i njegovim zamjenikom Milom Jurićem, saopćila je Direkcija.

Vilić je informisao Luifa o nadležnostima i organizacionom strukturom Direkcije, kao i ulogom koju ona ostvaruje u sigurnosnom sektoru BiH.

Prezentovane su aktivnosti koje je Direkcija preduzela i koje su još uvijek u toku, radi izgradnje svojih kapaciteta, a koje se ogledaju u nabavci materijalno-tehničkih sredstava i organizaciji obuka za policijske službenike.

Vilić je posebno potcrtao potpisivanje Sporazuma o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona i značaj tog Sporazuma u jačanju međusobne saradnje i komunikacije.

Direkcija u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, ostvaruje kontinuiranu saradnju sa EUFOR-om u BiH, putem imenovane kontakt osobe.

Navedena saradnja se odnosi na razmjenu sigurnosno interesantnih informacija, odnosno najave i obavještenja  u vezi aktivnosti EUFOR-a koje provode u BiH.

Generalmajor Luif rekao je da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Direkcijom, te poručio da će tokom svog mandata osigurati da se i buduća saradnja i komunikacija održi na visokom profesionalnom nivou.

Također, kazao je da je EUFOR u BiH spreman da u skladu sa svojom misijom učestvuje u očuvanju sigurnog okruženja u BiH, kao i humanitarnim misijama ako se ukaže potreba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.