BIH

UIO BiH: Postoje osnove sumnje da je TUŠ TRADE počinio krivično djelo iz oblasti indirektnih poreza

Sporan je promet opreme između TUŠ TRADE-a i TUŠ-a

S. D.

15.1.2015

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH već je dostavila izvještaj Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje da je kompanija TUŠ TRADE d.o.o. počinila krivično djelo iz oblasti indirektnih poreza - potvrđeno je za "Dnevni avaz" iz UIO.

Kako nam je pojasnio Ratko kovačević, portparol UIO, to se prije svega odnosi na sporni promet opreme između kompanija TUŠ TRADE d.o.o. i TUŠ d.o.o.

- Taj dio je u cjelosti završen, dokumentovan i proslijeđen prema Tužilaštvu BiH - rekao je Kovačević.

Međutim, on navodi da se istraga u ovom predmetu nastavlja.

- Mogu, također, reći da u ovom trenutku postoji još jedna naredba Tužilaštva BiH o istrazi koju trenutno provode službenici UIO, a koja bi trebala rezultirati dopunom Izvještaja onog trenutka kada sve istražne radnje budu završene. Dopuna Izvještaja odnosit će se na poslovni odnos kompanije TUŠ TRADE d.o.o. sa njenim dobavljačina, kojima je pomenuta kompanija ostala dužna više od 20 miliona KM - pojasnio je Kovačević.

Dodao je kako je u tom smislu i Sektor za poreze u UIO proširio period kontrole zaključno sa 31. decembrom prošle godine kako bi se uzeo u obzir i period u kojem je kompanija TUŠ TRADE prodavala zalihe robe koje je imala na stanju po zatvaranju prodajnih objekata.

Po okončanju svih kontrola i istražnih radnji, UIO će dostaviti dopunu Izvještaja Tužilaštvu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.