BIH

Blokirani prevozi Deleuša i Klobuk za teretni saobraćaj

Izraženo nezadovoljstvo primjenom novog pravilnika

P. M.

15.1.2015

Na graničnom prelazu Derleuša, prema Crnoj Gori, juče u podne  se okupilo oko četrdesetak prevoznika iz istočne Hercegovine koji su blokadom ovog graničnog prelaza za teretni saobraćaj izrazili svoje nezadovoljstvo primjenom novog pravilnika, o pravilima ponašanja u teretnom saobraćaju na nivou BiH. Nekoliko hercegovačkih prevoznika blokiralo je kamionima i jednu saobraćajnu traku na graničnom prelazu Klobuk, na magistralnom putu Trebinje - Nikšić.

Prema riječima Aleksandra Dangubića, predsjednika štrajkačkog odbora prevoznika Istočne Hercegovine, blokada ovog  graničnog prelaza znači izražavanje nezadovoljstva sa primjenom  novog pravilnika koji je stupio na snagu sa 1 januara 2015 godine, a donijeloga je Ministarstvo komunikacija i transporta  BiH.

deleusa-7

"Taj pravilnik je bio sporan i prije četiri godine kada smo mi štarjkovali, ali se tada iznašlo rješenje da se taj pravilnik stavi van snage i da se iznađu nova rješenja.

Najspornije kod tog pravilnika po nama prevoznicima-vozačima je edukacija znači edukacija vozača, menadžera firmi, upravitelja,što bi u prenesenom smislu bilo oni hoće da uče vozača, koji voze trideset godina kako da voze. To bi isto bilo kada bi neko priučen učio hirurga pred penzijom da nastavi da operiše Naravno taj sertifikat treba da se plati,” rekao je Dangubič i dodao da škola koja izdaje certifikat postoji u BiH samo u Širokom Brijegu.

"Mi u principu nismo protiv certifikata i licenciranja,, samo smo protiv nekog nenormalnog nastupa i licenciranja, mi smo za to sa bez dodatnih tegoba za prevoznike, koji su i onako u teškom položaju,” naveo je Dangubić i dodao da su samo dva prevoznika koliko on zna sa ovog područja dobila licencu iz Sarajeva.

"Ovo je upozorenja za sjednicu koja je u toku. Ukoliko se ne iznađe neko rješenje možda će se krenuti u u radikalnije mjere, ali sada smo  svi tu i čekamo dalje uputstva iz Banjaluke,” istakao je Dangubić.

deleusa-6

Željko Bratić, predsjednik regije udruženja prevoznika istočne Hercegovine, kaže da su im novim pravilnikom oduzeta prava na rad i da nisu u mogućnosti da rade.

”U svakoj normalnoj zemlji se poštuje pravo na rad, a nama je ono oduzeto. Trehnički uslovi za primjenu ovog zakona nisu ispunjeni, jer se zahtjevi za licence prema ovom pravilniku predaju u etintetska ministarstva i u distrik Brčko, koja nisu uvezana,” rekao je Bratić  i dodao da je Ministarstvo saobraćaja u RS bilo nemoćno da bilo štra uradi po ovom pitanju, te da, prevoznici iz Srpske izdvajaju više sredstava od svojih kolega iz Federacije.
 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.