BIH

Prijevoznici RS-a čekaju objašnjenje ministra, blokada ostaje na snazi

Zadovoljni odzivom prijevoznika

Fena

15.1.2015


Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz Republike Srpske (RS) Nikola Grbić izjavio je danas da blokada teretnog saobraćaja na nekoliko graničnih prijelaza na teritoriji RS-a ostaje na snazi dok ne dobiju pojašnjenje od entitetskog resornog ministra šta je dogovoreno u vezi  spornih pitanja u Pravilniku o uvjetima za izdavanje licenci i kvalifikacijskih kartica vozača.

- Ako se primjena Pravilnika samo odlaže do aprila mjeseca, mi takav pravilnik ne prihvatamo – rekao je Grbić.

Ipak, nakon razgovora s ministrom saobraćaja i veza RS-a Neđom Trninićem, koji bi trebalo da ih upozna o detaljima današnjeg sastanka s ministrom komunikacija i prometa BiH Damirom Hadžićem i odlukama Vijeća ministara, odlučit će o daljim koracima.

- Ukoliko nema izmjene u Pravilniku, on neće biti prihvaćen – pojasnio je Grbić, uz stav da prijevoznici iz RS-a do daljnjeg ostaju na graničnim prijelazima, gdje su danas u 12 sati blokirali teretni saobraćaj, u znak nezadovoljstva za njih spornim Pravilnikom.

Grbić je naveo da su zadovoljni današnjim odzivom prijevoznika da blokiraju granične prijelaze u RS-u i da su ostvarili ono što su i planirali.

Pravilnik o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača ostaje na snazi, izuzev roka za izdavanje licenci, zaključeno je danas na sastanku ministara komunikacija i transporta BiH Damira Hadžića, ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića i predstavnika resornog federalnog ministarstva.

Na sastanku je zaključeno da je Pravilnik o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača donesen u skladu sa Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu iz 2001. godine i u zakonitoj proceduri, te ostaje na snazi, izuzev roka za izdavanje licenci.

Vijeće ministara BiH upoznato je, kako je saopćeno, na današnjoj sjednici u Sarajevu o zahtjevu Vlade Republike Srpske za rješavanje spornih pitanja o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača i podržalo je zaključke donesene na sastanku Hadžića, Trninića i predstavnika resornog federalnog ministarstva.

Uzimajući u obzir sve okolnosti nastale nakon stupanja na snagu Pravilnika, ostavljen je rok od 90 dana, do 15. aprila, kao konačan rok za okončanje postupka izdavanja licenci Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Praktično će do tada važiti ranije izdate licence na svim nivoima u BiH, s tim da je krajnji rok za predaju zahtjeva na nivou BiH za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača  5. april, jer će od 15. aprila isključivo važiti licence izdate na nivou BiH.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH formirat će radnu grupu sastavljenu od predstavnika ovog ministarstva, entitetskih ministarstava i privrednih komora te Brčko Distrikta sa zadatkom analiziranja i eventualne potrebe izmjena i dopuna Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.