Vodostaji Bosne i Jablanice kod Maglaja u blagom porastu

Služba civilne zaštite Općine Maglaj prati stanje na terenu

N. Br./M.Ča.

11:53 Vodostaji Bosne i Jablanice kod Maglaja u blagom su porastu, ali za sada nema opasnosti od izlijevanja ovih rijeka iz korita, kazao nam je referent u Službi CZ u ovom gradu Nijaz Delić.

U maju pokrenuto klizište na lokalitetu Sedra na lokalnom putu od Maglaja prema naseljima Donji Bradići i Fojnica ponovo je aktivirano i prijeti da prekine ovu putnu komunikaciju.

Kako nam je saopćeno u CZ u Maglaju ovaj put je prohodan, a dežurne službe putne operative su na terenu.

bosna-u-maglaju-2

Rijeka Bosna u Maglaju (Foto: N. Bradarić)

Prema informacijama koje smo  dobili od prvog covjeka Štaba CZ Grada Doboja Milka Vidakovića vodostaj rijeke Bosne je na nultom nivou i za sada nema opasnosti od izlijevanja.

Redovna odbrana od poplava se proglašava kada nivo Bosne dostigne tri metra. Klizišta miruju.  Rijeke Usora, Bosna i Spreča su u blagom porastu, ali nema izlijevanja, pa je trenutno stabilno i u Tešnju, Usori i Doboj Istoku.

U Doboj Jugu za sada nema opasnosti od izlijevanja Usore i Bosne, ali problem mještanima dijela naselja Mravići pričinjavaju oborinske vode koje su im i u majskim poplavama pričinile ogromnu materijalnu štetu.  

Desetak registriranih klizišta za sada ne prijete.

08:35 Obilne padavine koje su zahvatile šire područje Bosne i Hercegovine, tokom noći su prouzrokovale porast vodostaja rijeke Bosne i njenih potoka i na području općine Maglaj.

Prema informacijama Centra za obavještavanje i uzbunjivanje općine Maglaj nivoi rijeke Bosne i njenih pritoka su u porastu ali za sada ne ugrožavaju stambene i objekte infrastrukture.

Još uvijek nema ni dojava za usložnjavanjem stanja na već postojećim klizištima niti dojava o novim. Služba civilne zaštite Općine Maglaj prati stanje vodostaja rijeka na području ove općine.

Prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, jutros u 8 sati nivo rijeke Bosne na mjernom mjestu u Maglaju iznosi 318 cm i u porastu je.

 

 

 

NA VRH

Podijeli članak na