BIH

Vodostaji rijeka u RS-u i dalje u porastu, Vrbas opada

Nije očekivano intenzivno topljenje snijega

M. Ke.

19.1.2015

Prema posljednjem mjerenju vodostaj Vrbasa u 13 sati, koji je u RS-u jedini predstavljao prijetnju Delibašinom selu, opao je odnosu na jutrošnji nivo za oko 20 centimetara. I dalje je u padu pa trenutno nema razloga za brigu, izjavio je za "Dnevni avaz", načelnik Odsjeka za hidrologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, Darko Borojević.

On je rekao da u januaru nije očekivano ovako intenzivno topljenje snijega, niti je to  karakteristično za ovo doba godine.

-Za dva dana temperatura je iz minusa otišla na plus 15 stepeni. U Banjoj Luci je bilo čak i 19 stepeni. Snijeg je počeo da se topi na svim planinama, a na to sve je došla i kiša koja je dodatno napunila vodotoke. Dosta povišeni vodostaji koje imamo nisu karakteristični za ovo doba godine, s obzirom da bi bilo normalno da je temperetura minus pet i da je snijeg do koljena - smatra Borojević.

Vodostaj Vrbasa jutros u 8 sati iznosio je 345 cm, a prema posljednje mjerenje kaže da je opao na 323 cm.

- Sad je trenutno na koti vanredne odbrane od poplava, a siguran sam da će u narednih nekoliko sati opasti ispod te kote i ući u kotu redovne odbrane od polava. Kiša je prestala i meteorolozi ne najavljuju neke ozbiljnije padavine osim u Hercegovini. Prema posljednjim osmatranjima, vodostaji drugih rijeka su u porastu, ali ne značajno. U stalnoj smo komunikaciji s kolegama iz HMZ-a u Federaciji BiH, i sa našim osmatračima u RS. Njihove informacije kažu da vodostaji rastu, ali svi su još ispod kote redovnih odbrana od poplava - rekao je Borojević za “Avaz”.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.