BIH

Mirsad Kebo predao Tužilaštvu BiH novih 1.500 stranica dokaznog materijala

Potpredsjednik FBiH nastavlja aktivnosti

Autor:A. L.

19.1.2015

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo danas je predao Tužilaštvu BiH novih 1.500 stranica dokaznog materijala za predmete koji se diču djelovanja odreda "El Mudžahid", i njihovih ratnih zločina za vrijeme rata u BiH u Srednjoj Bosni, te uloge koju su u tome imali neki visokopozicionirani bošnjački dužnosnici, a koji  je već pokrenuo, kao i CD sa video snimcima.

Kako je saopšteno, na adresu potpredsjednika FBiH stiglo je i pismo podrške bivših pripadnika Vojne policije Trećeg korpusa Armije BiH, koje će uskoro objaviti.

Pored navedenog pisma podrške, Kebo će dati na uvid i mnoge poruke podrške pojedinaca, među kojima je i podrška Selvedina ef. Beganovića iz Velike Kladuše koji je napadnut prije desetak dana jer je govorio istinu.

Također, potpredsjednik Kebo poduzet će i druge pravne radnje te proširiti spisak pojedinaca i ponovo pokrenuti pitanje pravne odgovornosti svih onih koji se mogu na bilo koji način dovesti u vezu sa političkim ubistvima. Isto tako, ponovo će pokrenuti pitanje izvještaja o utrošenom novcu od humanitarne pomoći upućenoj BiH.

Potpredsjednik FBiH Kebo naglašava da “Javnost mora znati ko je taj novac zloupotrijebio i kuda ih je usmjerio”.

Potpredsjednik se odlučio na ovaj korak na zahtjev mnogih gladnih i nezaposlenih boraca čiju su poštenu borbu mnogi zloupotrijebili za neosnovanu političku promidžu i enormno bogaćenje kroz pljačku.

Kako se navodi u saopštenju, što se tiče prijetnji nekih kriminalaca i ubica, ustvari kukavica, njemu i njegovoj porodici, potpredsjednik Kebo je spreman na sve posljedice i ima povjerenje u legalne institucije zaštite. Isto tako, ima i podršku i pomoć svih patriotskih snaga koje su spremne dati i svoje živote za istinu i pravdu.

 

Dopis Sulejmana Šabanovića iz Zenice

Potpredsjedniku FBiH Mirsadu Kebi obratio se Sulejman Šabanović iz Zenice. U dopisu koji je uputio se kaže:

- Ne ulazeći u motive Vaše kaznene prijave, a iritiran nadobudnom izjavom Šefika Džaferovića kako se on ponosi na rad policije pod njegovim rukovodstvom u ratu, želio bih Vas informirati da je ta ista policija hapsila ugledne Zeničane, zatvarala ih u logoru KPD Zenica i slala ih u radne vodove gdje su nenaoružani bili tampon zona i gdje su ginuli. Ta ista sumanuta ponašanja su i dan danas nazočna jer smo svi očevici novog etničkog čišćenja gdje Bošnjaci progone muslimane na način da im zabranjuju sve moguće. Tako je i moj sin Mirnes, inače magistar ekonomije, morao napustiti BiH - navodi se u Šabanovićevom dopisu.       

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.