BIH

Pregovori oko formiranja Vlade HNK vraćeni na početak

Sastanak koalicijskih partnera

M.Sm.

19.1.2015

Sastanak koalicijskih partnera u HNK, odnosno HDZ-a BiH, SDA i DF o formiranju izvršne vlasti okončan je bez ikakvog pomaka. Štaviše, pregovarački proces je, kako to novinarima izjavila članica Predsjedništva DF-a, Ružica Burić vraćen na početne pozicije.

Razlog tome, navela je ona, jeste činjenica što je HDZ BiH, ponovo, izašao s prijedlogom o smanjenju broja ministarstava s 11 na osam, iako su to prošli put odbili DF i SDA. Također, kazala je, HDZ BiH ne želi pristati na to da DF dobije dvije ministarske pozicije.

 -  HDZ je za to da nama pripadne jedno ministarsko mjesto i to iz reda Srba, na što ne želimo pristati. Također, tražimo da ostane isti broj ministarstava kao do sada, kako ne bismo stvarali nove uprave i gdje ne bi došlo ni do kakvih pomaka i ušteda. S druge strane u HDZ-u su naveli da njima ovakvo stanje odgovara, jer imaju Vladu-rekla je Burić.

Kako je, pak, kazao predsjednik KO HDZ BiH, Rafael Gagro,  to što DF traži dva ministarska mjesta nije realno. On je potvrdio da je HDZ BiH, ponovo, predložio smanjenje broja ministarstava.

 - HDZ ima 55 posto osvojenih glasova u ovoj Županiji, u odnosu na dva koalicijska partner i mi smo na tome stajalištu. Upitan je li moguće nastaviti razgovore bez  DF-om, Gagro je odgovorio:

- Nastavit ćemo razgovore s DF-om, a to je moguće bez svakog osim HDZ-a. No,što se tiče SDA mi smo stari partneri i mislim da ćemo se dogovoriti.

Predsjednik KO SDA, Salko Sokolović je ponovio da je SDA za to da se DF-u daju dvije ministarske pozicije te priznao da SDA traži pet ministarstava, dok bi HDZ-u ostala četiri i premijerska pozicija na što, rečeno je, HDZ ne želi pristati.

 - Predložio sam da do nastavka pregovora HDZ BiH predloži mandatara kako bi, možda ovaj proces brže išao - rekao je Sokolović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.