BIH

Vareš: Kiša i snijeg ponovo prouzrokovali probleme

Mulj, blato i kamenje već ugrozilo improviziranu obilaznicu

Fena

19.1.2015

Kišne i snježne padavine koje su već nekoliko dana intenzivirane na području Vareša ponovo su prouzrokovale probleme. 

Tokom noći akumulirala se voda u podvožnjaku koja nema kuda oteći, i vozači moraju proći kroz stvoreno jezero. 

Mulj, blato i kamenje već je ugrozilo improviziranu obilaznicu koja je puna rupa preko kojih je nemoguće proći i pitanje je sata kada će ova prometnica biti u potpunosti zatvorena, a ovo je jedini izlaz iz Vareša prema Sarajevu i Zenici. 

Podsjećanja radi, prije  osam mjeseci aktivirano je klizište na lokalitetu „Kapija“ koje do danas nije sanirano. Na samom lokalitetu urađena je obilaznica u dužini od 40 metara i predstavlja stalnu opasnost za vozače koji prometuju ovom putnom komunikacijom. 

Nadležnost nad ovim putnim pravcem do oktobra prošle godine imalo je Ministarstvo za promet i komunikacije iz Zeničko – dobojskog kantona, a od tada, obzirom da je ovaj put prekategoriziran u magistralni druge kategorije, ima Federalno ministarstvo za promet i komunikacije. 

Po informacijama iz općine urađena je projektna dokumentacija i osigurana su sredstva za sanaciju, ali realizacije još nema. 

Pozivi građana upućuju se svaki dan prema općinskim organima i prema policiji da pokušaju učiniti što je u njihovoj nadležnosti. 

Ove institucije mogu samo uputiti dopis, što su učinili mnogo puta, jer nemaju nadležnost da bilo što urade na sanaciji.

Između ostalog građani prijete i blokadom puta ukoliko se ne učini nešto na sanaciji tog putnog pravca, javlja Radio Bobovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.