BIH

Udurženje žena Romkinja "Bolja budućnost" podijelilo pakete za poplavljene

Pomoć za ugrožene na području Tuzlanskog kantona

M. Ahmedić

21.1.2015

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla, u sklopu projekta „Podrška ženama čija su domaćinstva poplavila na području Tuzlanskog kantona“, danas je u prostorijama udruženja podijelilo prehrambene i higijenske pakete za svoje članice-žene, čija su domaćinstva pogođena prošlogodišnjim poplavama i klizištima.

Riječ je o trideset paketa koji su podijeljeni prvenstveno samohranim majkama i ženama čije su porodice doživjele prirodnu katastrofu.

- Podijeljeno je trideset paketa tim ženama, odnosno njiihovim porodicama koji su poplavljeni. I prošle godine smo dijelili pakete svima, čak i onima koji nisu naši članovi, a koji su bili poplavljeni. Išli smo direktno na teren i podijelili više od 800 paketa. Ovaj put naglašavamo da su ovi paketi bili samo za naše članice udruženja - kazala je Indira Bajramović, predsjednica Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla.

Jedna od samohranih majki koja je dobila ovaj paket, a kojoj je poplava uništila kuću i zbog čega je sa svoje dvoje malodobne djece privremeno smještena u kampu Mihatovići, jeste Vahida Ahmetović.

- Ovaj paket mi dosta znači, jer ja sa svoje dvoje male djece živim samo od 40 KM socijalne pomoći. Živjela sam u naselju Solina, u kući koja je sva poplavljena. Sada živim u kampu Mihatovići, gdje nemam nikakvih uslova za život, nemam drva, vode, ništa. Oboje djece su bolesna, nemamo šta jesti, a kamo li da im kupim sirupe. Samo mi je preostalo da izađem na ulicu i da prosim. Zato mi je ovaj paket itekako dobro došao - kroz suze kaže Ahmetović.

Dalje je dodala da joj je, pored sve te agonije koja je zadesila, još teže pada što je, kako kaže, komšinice vrijeđaju zbog toga što je Romkinja.

- Komšinica u tom kampu, koja živi preko puta, vrijeđa me i govori mi: 'ciganko'. Voljela bih da mi bar socijalno pomogne, da mi zaštiti djecu i da mi dodijeli neki krov nad glavom, jer u kampu su nikakvi uslovi - istaknula je Vahida.

Iz Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ kažu da je ovakvih slučajeva na području TK-a sve više i više, da svakodnevno, tvrde, dolaze kod njih i mole za pomoć, koju ovo udruženje pruža u skladu sa svojim mogućnostima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.