BIH

Srebrenica: Radovi na gradnji fabrike pomfrita teku planiranom dinamikom

Posao za 45 radnika i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta

Autor:S. Sm.

24.1.2015

Pogodno vrijeme građevinarima i investitoru, koji rade na gradnji hale za preradu krompira i proizvodnju pomfrita u srebreničkom prigradskom naselju Vidikovac, doprinijelo je da radovi na ovom objektu teku po planiranoj dinamici.

Postavljeni su osnovni stubovi i krovna konstrukcije buduće fabrike, a ovih dana počeće oblaganje hale. Predviđeno je da do kraja marta tekuće godine budu završeni svi građevinski radovi, a nakon toga slijedi unutrašnje uređenje i instaliranje opreme.

fabrika1

Foto: S. Sm. (Fabrika pomfrita u izgradnji)

Kako saznajemo u preduzeću "Srebreničanka", investitor je za izgradnju objekta i nabavku opreme obezbijedio 8 miliona maraka. Ovdje će u prvoj fazi posao dobiti 45 radnika, a ako sve bude kako je planirano, proizvodnja će se proširivati, a samim tim, doći će do otvaranja novih radnih mjesta.

Za proizvodnju pomfrita, ovoj fabrici trebat će 15.000 tona krompira godišnje. Već je održan jedan sastanak s poljoprivrednim proizvođačima ove i susjednih općina. Data je i zagarntovana cijena, koja neće biti manja od 45 feninga po kilogramu krompira. U toku su pregovori sa Osnovnom poljoprivrednom zadrugom iz Srerenice, da ona preuzme snabdijevanje sirovine za ovu fabriku.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.