BIH

MUP RS: I putem društvenih mreža moguće narušiti javni red i mir

Rasprava o zakonu očekuje se 3. februara

Fena

27.1.2015

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) danas je saopćeno da je i "putem društvenih mreža moguće narušiti javni red i mir izazivanjem, podstrekavanjem tuče ili fizičkog napada na drugog, prijetnjom napada na život, tijelo ili imovinu".

Navode da se u novom tekstu Zakona o javnom redu i miru u RS-u, u odnosu na važeći zakon, proširuje definicija pojma javno mjesto, "imajući u vidu, prvenstveno, društvene mreže" preko kojih se vrše organizovanja određenih prekršaja javnog reda i mira, a veza se nalazi na mjestu na kojem je nastupila posljedica.

- S tim u vezi, a imajući u vidu prekršaje javnog reda i mira, nemoguće je određene prekršaje, kao što su ''upotreba pirotehničkih sredstava'', ''neovlaštena upotreba oružja'', "konzumiranje droge'' i slično, učiniti na društvenoj mreži, ali je moguće putem društvene mreže prouzrokovati organizovano narušavanje javnog reda i mira izazivanjem, podstrekavanjem tuče ili fizičkog napada na drugog, kao i učiniti prekršaj ugrožavanja bezbjednosti prijetnjom napada na život, tijelo ili imovinu, što može imati stvarne posljedice i u tom slučaju će se adekvatno primjeniti Zakon o javnom redu i miru – stoji u saopćenju entitetske policije.

Napominju da je 26. jula 2014. godine u RS-u stupio na snagu Zakon o prekršajima, koji je kao jednu od prekršajnih sankcija uveo i kaznu zatvora. 

Također, mora se imati u vidu da je članom 149. stav 3. Zakona o prekršajima RS-a propisano da ukoliko osoba prihvati odgovornost i najkasnije u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga plati polovinu izrečene novčane kazne, oslobađa se plaćanja druge polovine izrečene novčane kazne. 

- Iz navedenog jasno proizilazi da su novčane kazne predviđene Prijedlogom zakona o javnom redu i miru, u suštini manje u odnosu na važeći Zakon o javnom redu i miru - stoji u saopćenju.

To što predloženi zakon o javnom redu i miru nije u skladu s evropskim standardima objašnjavaju da oznaka ''neprimjenjivo'' podrazumijeva da ne postoje izvori prava EU koji se odnose na predmetnu materiju. 

Navedeno podrazumijeva da data tematika nije regulisana na nivou EU, već je ostavljena zemljama članicama da je same uređuju – ističu u saopćenju i tvrde da oznaka ''neprimjenjivo'' nije smetnja za upućivanje propisa u proceduru donošenja. 

Napominju i da je Narodna skupština RS-a na sjednici 2. jula 2014. godine utvrdila Nacrt zakona o javnom redu i miru i da je on bio dostupan javnosti na zvaničnoj internet stranici MUPRS-a i parlament RS-a, radi dostavljanja eventualnih primjedbi, prijedloga i sugestija.

Rasprava o ovom zakonu očekuje se 3. februara na sjednici Narodne skupštine, a iz MUPRS-a napominju da je zakon dobio pozitivno mišljenje Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo. 

S druge strane, ovaj zakon je izazvao negodovanje pojedinaca u RS-u jer smatraju da vlast želi staviti pod kontrolu i društvene mreže, odnosno pokušati utjecati na to šta će njihovi korisnici pisati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.