Mijatović uputila pismo predsjedniku NSRS: Izmjene zakona prijetnja slobodi izražavanja

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija

Onasa
27.01.2015 18:54

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović poslala je danas pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, upozoravajući da Prijedlog zakona o javnom redu i miru koji je dostavljen na usvajanje za sljedeću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske može da bude iskorišten za ograničavanje slobode izražavanja na društvenim medijima, saopćio je OSCE.

Prijedlogom zakona o javnom redu i miru proširuje se definicija pojma javno mjesto na društvene medije. Ako ovaj zakon bude usvojen, u skladu sa njegovim članom 7. i članom 8. postaće kažnjivo putem društvenih medija narušavati javni red i mir, isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem.

“Konkretno uključujući društvene medije u odredbe ovog zakona, javlja se opasnost da neodređeni termini, kao što su narušavanje javnog reda i mira, i slično, mogu da budu iskorišteni za sankcionisanje i ograničavanje slobode izražavanja”, rekla je Mijatović.

“To  može ostaviti na volju zvaničnicima da tumače šta se smatra uznemiravajućim ili uvredljivim, što može da vodi proizvoljnim ili zloupotrijebljenim optužbama”.

 Mijatović je kazala da slobodu izražavanja na internetu treba ostaviti tijelima samoregulacije da se njome bave, a da samo u slučajevima podsticanja na nasilje treba razmotriti pravne sankcije kao odgovarajuću mjeru.

Prijedlog zakona je na dnevnom redu sljedeće sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana 3. februara.

“Pozivam poslanike Narodne skupštine da uzmu u obzir efekat ovog zakona na slobodu izražavanja”, rekla je Mijatović.

Predstavnica OSCE-a je kazala da bi njena kancelarija bila spremna da pomogne organima vlasti da se izvrši pravna analiza kojom se osigurava da taj zakon bude usklađen sa obavezama koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a i sa međunarodnim standardima slobode izražavanja, navodi se u saopćenju.

NA VRH