BIH

Vlada KS uputila zvaničan zahtjev za smjenu Mesihovića

Na današnjoj sjednici usvojena odluka

Autor:K. KEŠMER

28.1.2015

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj je sjednici, kako je "Dnevni avaz" već najavio, uputila dopis Centralnoj izbornoj komisiji da preispita imenovanje Rusmira Mesihovića na mjesto direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, za kojeg smatraju da je nelegalno imenovan.

Kako nam je kazao ministar zdravstva KS Eldan Lokmić, osnivački akti nisu usklađeni, a Upravni odbor KCUS-a, koji je imanovao Mesihovića, nije legalan.

- Poslali smo zahtjev CIK-u da preispita imenovanje Mesihovića jer on kao doskorašnji ministar zdravstva FBiH, u sukobu interesa – kazao je Lokmić.

On je dodao kako je Vlada KS također usvojila informaciju o stanju na KCUS-u, koju su dobili od Federalne zdravstvene inspekcije.

- Inspekcija je rekla da osnivački akti nisu usklađeni. Kanton Sarajevo je osnivač i finansira KCUS, a nikakvih prava nemamo po pitanju imenovanja upravljačkih struktura. Poslali smo drugim kantonima da njihove skupštine preispitaju preuzimanje osnivačkih akata. Oni koji to prihvate morat će ga i finansirati – istakao je Lokmić.

No, kako su nam kazali iz press-službe KCUS-a imenovanje Mesihovića za generalnog direktora teklo je u skladu s zakonom.

- Od Vlade FBiH nismo dobili još niti jedan dopis povodom ovog pitanja. KCUS će i dalje raditi na poboljšanju kavilteta usluga prema pacijentima – kazali su iz KCUS-a.

Kako smo već ranije pisali, ovo je prvi korak SDA u namjeri da preuzme Klinički centar i na njegovo čelo postavi trenutnu direktoricu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i suprugu Bakira Izetbegovića, Sebiju Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.