BIH

Sebija "prva u Bošnjaka" vodi državu BiH, Bakir je nažalost samo izvršilac

Izbor direktora KCUS-a pokazao istinu

NAP

28.1.2015

Današnja sjednica Vlade Kantona Sarajevo pokazala je da se, ne samo u ovom gradu, kantonu i entitetu, već u državi Bosni i Hercegovini ne pita član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, već njegova supruga „profesorica Sebija“, piše novinska agencija Patria.

Kantonalna vlada suosnivač je KCUS-a i predlaže dva člana UO, ali ona nema ingerencije nad Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu kada je riječ o imenovanjima koja su u nadležnosti Vlade Federacije BiH.

Međutim, važeći zakonski propisi i Upravni odbor koji je smijenio prof.dr. Damira Aganovića s pozicije direktora KCUS su bili dobri, sve dok na mjesto prvog čovjeka nije imenovan prof. dr. Rusmir Mesihović.

Tada nastaju problemi za „prvu u Bošnjaka“.

Sebija Izetbegović, koja je što je do sada nezabilježeno u bilo kojoj državi svoj profesionalni napredak doživjela tek kada joj je suprug postao član Predsjedništva BiH i ojačao pozicije u SDA, žarko želi tu poziciju.

Na sve moguće načine pokušava se osporiti i oboriti Mesihovićevo imenovanje. Jer nakon što je osvojila direktorsko mjestu u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah  Nakaš“, „prvoj dami“ se učinilo da je malo, te je za sebe rezervisala fotelju KCUS-a.

Prema njenim instrukcijama, kantonalni ministar zdravstva Eldan Lokmić na današnjoj sjednici Vlade problematizirao je ovo imenovanje.

Kako Patria saznaje, Lokmić je insistirao da Vlada usvoji zaključak kojim se poništava izbor Rusmira Mesihovića jer je u sukobu interesa, te da se Upravni odbor formira na bazi stvarnih činjenica jer su u sudskom registru kao suosnivači upisani Grad Sarajevo i Predsjedništvo RBiH.

Vlada nije nadležna da utvrđuje postojanje sukoba interesa, već bi to trebala raditi parlamentarna komisija koja više od godinu nije oformljena, tako da u FBiH i na nivou države ne postoji tijelo koje bi to ispitalo.

A čak i da postoji, Mesihović nije u sukobu interesa. Dan nakon što je izabran za direktora on je u skladu sa važećim zakonskim propisima podnio ostavku.

Kada je pak riječ o UO, odnosno njegovom upisu u sudski registar tek sada, postavlja se pitanje kako to da je kao takav UO bio legalan kada je za direktora biran prof.dr. Faris Gavrankapetanović ili biran i smijenjen prof. dr. Damir Aganović.

Kako je naš sagovornik kazao, sve je ovo samo talasanje i dizanje prašine, odnosno stvaranje problema tamo gdje ga nema, pored stotine gorućih koje niko ne rješava, a isključivo zbog nečijih ličnih interesa. Ali eto nek se sada i zvanično zna ko je „prvi u Bošnjaka“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.