BIH

12.000 budžetskih korisnika u Sarajevu stupa u generalni štrajk!

Štrajkački odbor Sindikata državnih službenika KS odlučio

F. N. - A. Š. H.

29.1.2015

Više od 12.000 budžetskih korisnika Kantona Sarajevo stupit će u generalni štrajk ako nova Vlada KS odmah po dolasku na vlast ne ispuni njihove osnovne zahtjeve. Nakon štrajka upozorenja, koji je u državnim službama KS trajao od 19. do 26. januara, Štrajkački odbor Sindikata državnih službenika i namještenika KS na jučerašnjem sastanku donio je Odluku o stupanju u generalni štrajk. 

Zbog neisplaćenih decembarskih plaća u štrajku su već službenici Vlade KS, Kantonalnog i Općinskog suda, zaposleni u javnim ustanovama, profesori i nastavnici te vatrogasci. Ogorčeni su na v. d. premijera KS Muhameda Kozadru (SDA), koji im obećanu plaću nije uplatio do 15. januara. 

Predsjednik Štrajkačkog odbora Adil Aljić najviše krivi nesposobne SDA-ove ministre koji su novac iz budžeta, namijenjen za plaće, trošili u neke druge svrhe.

- Njima uposlenici nisu nikakav prioritet. Ljudi su ogorčeni jer nemaju novca za otplatu kredita, a većini njih je egzistencija u pitanju. Na naš račun provode pljačku sredstava iz budžeta, a nas će gurati na marginu društva. Ako nova vlast odmah ne ispuni zahtjeve, stupamo u generalni štrajk, a nakon toga organiziramo proteste. Njihova politika je kriva što Kanton propada, a ne uposlenici. Mi poštujemo zakon i sve procedure, ali Vlada ne, i to su dokazali. Uposlenici ih tuže zbog kršenja kolektivnog ugovora. Taj dug je oko 30.000 miliona KM, a oni to hoće da zataškaju – kazao je Aljić. 

Predsjednik Sindikata državnih službenika FBiH Salih Kruščica kazao je da se, prema zakonu, nakon štrajka upozorenja mora donijeti i odluka o generalnom štrajku te se moraju provesti procedure koje se šalju prema novim vlastima. 

- Termin i datum će se odrediti naknadno, nakon pregovora s novom vladom, a ako se ne ispune zahtjevi, onda se ide u generalni štrajk. Ovo je princip i proces da se narednim vlastima, koje donose budžet, pokaže kako da se ispoštuju zahtjevi uposlenika. Čim KS dobije premijera, od njega će se tražiti da ispuni zahtjeve. Imamo odluku o stupanju u generalni štrajk na nivou Federacije, svih kantona, gradova i općina, jer situacija nije ništa bolja od ove u KS. Radnici traže svoje plaće koje su zaradili – rekao je Kruščica.  

Aljić je rekao da već nekoliko mjeseci nemaju nikakvog kontakta s Vladom KS, jer Kozadra ima ignorantski odnos prema njima. 

- Kozadru krivim za stanje u Kantonu, jer nije bio u stanju ispuniti osnovni uvjet, a sve radi po uputama lidera iz SDA. Vidio je da ovaj kanton propada, a to nije htio spriječiti. Od nove vlade očekujemo mnogo više. Tražimo da svi budžetski korisnici u isto vrijeme primaju plaću te da ona budu usklađena sa stručnom spremom uposlenika u državnim institucijama - rekao je Aljić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.