BIH

Rusija zaprijetila BiH obustavom isporuke plina

Ukoliko naša zemlja izveze oružje Ukrajini

Redakcija

30.1.2015

Rusija je, prema informacijama Federalne televizije, zaprijetila Bosni i Hercegovini da će, ukoliko isporuči oružje Ukrajini, obustaviti dotok plina našoj zemlji.

O tim upozorenjima navodno postoji pismo koje je upućeno nadležnim institucijama BiH.

Ukoliko Bosna i Hercegovina ne odustane od izvoza oružja Ukrajini, Ruska Federacija upozorava da će Bosna i Hercegovina ostati bez snabdijevanja plinom, ukoliko BH Gas, koji inače ruskom Gaspromu duguje 102 miliona maraka, taj dug ne isplati odmah i odjednom, navodi portal Federalne televizije.

Rusija dalje upozorava da će, osim te mjere, povećati cijenu plina našoj zemlji.

Ova upozorenja prenio je bivši ambasador u našoj zemlji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je posjetio ambasadora BiH u Rusiji Ivana Barbića. Međutim, to nije jedino pismo upozorenja iz Rusije, jedno od njih stiglo je dva dana ranije.

Federalna televizija u posjedu je tog pisma upozorenja, a koje je Barbić proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova naše zemlje. U pismu se, između ostalog, navodi:

"Pozivamo bosanskohercegovačke vlasti da se otkažu namjeru da izvoze oružje Kijevu. Takvi planovi protivrječe međunarodnim normama, obavezama iz OEBS-a, u okvirima Foruma o saradnji u oblasti bezbjednosti. Takav korak, posebno sada kada su eskalirala vojna dejstva na jugoistoku Ukrajine, neće doprinijeti mirnom regulisanju u tom regionu nego će dovesti do novih žrtava među mirnim stanovništvom", istakao je Lukaševič. 

Ministarstvo vanjskih poslova naše zemlje upozorenja je proslijedilo Predsjedništvu BiH na dalje postupanje. Kako bi se ova tačka našla na dnevnom redu, bit će potreban konsenzus.

Pisma upozorenja iz Rusije razlog su i što Unis Group d.o.o nije dobio dozvolu da oružje u vrijednosti od deset miliona maraka izveze u ratom zahvaćenu Ukrajinu.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.