BIH

Vinko Pandurević, osuđen zbog zločina u Srebrenici, traži prijevremeno puštanje iz zatvora

Haški tribunal

Fena

2.2.2015

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Vinko Pandurević, kojeg je Haški tribunal pravosnažno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, zatražio je da bude prijevremeno oslobođen budući da je odslužio više od dvije trećine kazne. 

Branioci su u zahtjevu precizirali da je Pandurević, koji se dobrovoljno predao u martu 2005. godine, do kraja januara ove godine odslužio ''75 posto'' kazne. 

Oni podsjećaju da je Pandurević svoju rehabilitaciju izrazio pred sudijama krajem decembra 2013. godine, kada je osudio počinjene zločine i izvinio se žrtivama i njihovim porodicama. 

Odbrana je ukazala i na Pandurevićevo ''primjerno'' ponašanje tokom boravka u sudskom pritvoru, kao i na činjenicu da je do sada praksa Tribunala bila da prijevremeno oslobađa sve osuđene koji su odlužili dvije trećine kazne. 

O Pandurevićevom zahtjevu odlučit će predsjednik Tribunala Theodor Meron. 

Pandureviću, koji je u ljeto 1995. godine bio komandant Zvorničke brigade VRS-a, Žalbeno vijeće je 30. januara potvrdilo prvostepenu kaznu, proglasivši ga krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, istrebljenja i progona Bošnjaka iz Srebrenice u danima pošto je VRS 11. jula zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a. 

Istom presudom je žalbeno veće proglasilo potpukovnike Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid počinjen nad srebreničkim muslimanima i izreklo im kaznu doživotnog zatvora. 

To je prva pravosnažna presuda za počinjenje genocida u Srebrenici u historiji suda. 

Sigurnosnom oficiru VRS-a Dragi Nikoliću potvrđena je prvostepena kazna od 35 godina zatvora zbog pomaganja podržavanja srebreničkog genocida, dok je članu Glavnog štaba te vojske Radivoju Miletiću sa 19 na 18 godina umanjena kazna za ubistva, progon i prisilno premještanje Bošnjaka iz Srebrenice, javio je BIRN - Justice Report.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.