BIH

FOČA Klizište uništilo pogone vrijedne pola miliona maraka

Za 30 minuta odnijelo sve

Srna

2.2.2015

Veliko klizište u Livadama kod Foče uništilo je jutros novoizgrađene pogone za preradu gljiva i šumskih plodova preduzeća "Sezona", u vlasništvu Zorana Čančara, vrijedne pola miliona KM.

Klizište se pokrenulo jutros u 5.30 sati i za tridesetak minuta je odnijelo pogone i prevrnulo ih na lokalni put. Vlasnik preduzeća "Sezona" Zoran Čančar kaže da je novoizgrađeni objekat koštao 500.000 KM.

"Sve što smo stvarali čitav život, sa troje djece, danas je otišlo u nepovrat", kaže Čančar.

Vlasnik navodi da se ovim poslom bavi duže od 10 godina, te da su ga podsticajna sredstva koja je prije dvije godine dobio od Vlade Republike Srpske ohrabrila da proširi kapacitete, pa je prošle godine podigao kredit od 282.000 KM da bi izgradio savremene pogone.

Problemi sa klizištem pojavili su se, objašnjava Čančar, u maju prošle godine, za vrijeme velikih poplava.

"Tada se desilo pucanje tla, pa sam obavijestio nadležne u opštini, koji su izašli sa geologom i napravili zapisnik", kaže Čančar.

150202105-2-xl

Klizanje tla nije uspio zaustaviti ni potporni zid koji je Čančar izgradio prošle godine, kao ni drenažni sistem koji je postavio.

Ugrožen je i pomoćni objekat ispod puta, a uništena je i roba koja je ostala u hladnjačama.

"Prema fakturama koje smo platili, vrijednost objekta je 500.000 KM, a vrijednost robe u hladnjači je blizu 150.000 KM. Ostalo je zatrpano 10 tona zaleđenog i tonu i po sušarskog vrganja. U situaciji smo da smo kreditno zaduženi, bar da smo robu uspjeli prodati, ne znamo ni sami šta ćemo", navodi Čančar.

Komisija iz opštine izlazila je na teren i snimila situaciju. Načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Branka Salamadija kaže da opština nema velikih nadležnosti, ali da će nastojati da pomogne porodici Čančar.

"Dalje će se postupati prema zakonskim propisima. Kada neko pravi objekat, zakon nalaže geološka istraživanja. Ukoliko su rađena istraživanja, ako je geolog potvrdio da se tu može praviti objekat, on je taj koji snosi odgovornost, u suprotnom veliku odgovornost snosi investitor. Naravno, opština će, u svojim mogućnostima, pomoći, jer je to vrijedan investitor, koji se ozbiljno bavio tim poslom", rekla je Salamadija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.