BIH

Haračić Oksu: Priznao sam djelo jer imam dušu i nisam kao ti!

Suđenje za teroristički napad na PU Bugojno

A. L.

2.2.2015

U nastavku obnovljenog suđenja Harisu Čauševiću zvanom Oks, pred Vijećem Apelacionog odjela Suda BiH, danas je saslušan pripadnik PU Bugojno Branko Arežina. Videoiskaz njegovog svjedočenja pred Prvostepenim vijećem preslušan je na prošlom pretresu.

Sumnjiva osoba

Arežina je u iskazu koji je dao 24. i 31. maja 2011. godine kazao da je, dolaskom sa kolegom Alvirom Josipom ispred PU Bugojno, primijetio sumnjivo lice iza zgrade PU. Iako je Arežina najprije rekao kako mu je Josip kazao da sumnjiva osoba uza se ima vreću, tokom iskaza je to demantovao, navodeći da je došlo do zabune.

Čauševićeve advokate Edina Šabanovića i Ifeta Ferageta zanimalo je zašto je svjedok tada govorio drugačije u odnosu na ono što piše u službenoj zabilješci koja je sačinjena kritičnog dana. Feraget je Arežinu pitao zašto je u svjedočenju pominjao vreću, a ranije to nije učinio, te da li je to možda uradio na nečiji nagovor.

- Nije bilo nikakvog nagovora. Ne može niko utjecati na mene- rekao je Arežina.

Nakon ispitivanja Arežine, u sudnici je pregledan videoiskaz svjedočenja Adnana Haračića, koji je dao 23. maja 2012. godine. Haračić je, podsjetimo, nakon što je priznao krivicu zbog krivičnog djela terorizam osuđen na 14 godina zatvora.

Odgovarajući na pitanja Čauševićeve odbrane, Haračić je priznao da je deset godina koristio marihuanu te spid i hašiš u Njemačkoj i da je iz te zemlje deportovan zbog razbojništva. Haračić je također kazao da ima problem s pamćenjem.

- Sjećam se događaja, ali se ne mogu sjetiti svih detalja i taj problem imam u zadnje četiri godine - rekao je Haračić dodajući da je uhapšen dva mjeseca nakon napada na PU Bugojno.

Kazao je da je u Travniku ispitan, ali da o tome nije sačinjena zabilješka te da je isti dan pušten na slobodu. Haračiću je potom pitanja postavljao i sam Čaušević koji ga je pitao da li je tačno da je u KPZ-u Zenica pokušao izvršiti samoubistvo što je Haračić negirao.

Priznanje krivice

- Jesi li ti terorista - upitao je Čaušević svjedoka na što je on odgovorio da nije. Potom ga je Čaušević upitao zašto je onda priznao djelo, na što mu je Haračić odgovorio “zato što imam dušu i nisam kao ti”. Suđenje se nastavlja 6. februara kada će Haračić biti

Počinjeni stravični zločini

Čauševićeva odbrana je, pojašnjavajući kako želi diskreditirati svjedoka, upitala Arežinu o događajima od 1992. do 1995. godine. Feraget je tako kazao kako svjedok "nema moralni integritet", pojašnjavajući kako Arežina posjeduje informacije o stravičnim zločinima koji su se desili tokom sukoba Armije BiH i HVO-a, a nije ih prijavio.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.