BIH

Poslanici SDS-a, PDP-a, SRS-a i NDP-a napustili sjednicu parlamenta RS-a

Zakonsko ograničavanje govora na internetu, ipak, u NSRS

V. STEVANOVIĆ

3.2.2015

17:46 Poslanici SDS-a, PDP-a, SRS-a i NDP-a napustili su sjednicu parlamenta, jer odbijaju učestvovati u raspravi o Prijedlogu Zakona o javnom redu i miru. Poslanik PDP-a Branislav Borenović najavio je da će zatražiti da se utvrdi ustavnost ovog Prijedloga Zakona.

- Ovako nešto ne postoji u Evropi, a posebno u regionu. Ovo je udar na demokratiju i ljudska prava, mi nećemo biti dio toga.- naglasio je poslanik NDP-a Dragan Čavić.

U toku je rasprava u skupštini o ovom Prijedlogu Zakona, ali bez opozicije.

nsrs-vnaja-s

17:23 Sjednica entitetskog parlamenta nastavljena je od 17.20 sati, nakon redovne pauze. Poslanici NDP-a napustili su sjednicu, jer, kako je rekao poslanik ove stranke Dragan Čavić, ne žele biti saučesnici u kršenju demokratskih prava u RS.

15:00 U toku je redovna pauza do 17 sati.

14:50 Poslanici opozicionih stranaka u RS napustit će parlament RS kada na dnevni red dođe Prijedlog Zakona o javnom redu i miru RS, jer ne žele učestvovati u rušenju demokratskih prava ovopg entiteta, najavio je upravo poslanik NDP-a Dragan Čavić u obraćanju novinarima.

Rekao je, da je ovaj dokument, jedini takve vrste u regionu, napominjući da se Vlada RS stavila u ulogu regulatora društvenih mreža, čak i interneta.

14:10   Ponavljate grešku SDS-a 1998 godine, kada je RT RS bio informativni biro te stranke.-  kazao je Dragan Čavić,  obraćajući se poslanicima SNSD-a i komentarišući način izvještavanja RTRS-a.

To je potpuno pogrešno, naglasio je on, pitajući kako je moguće da je na čelo ovog javnog servisa doveden Draško Milinović, direktno iz kabineta predsjednika RS, sada će mu se, kako napominje, pridružiti i Igor Vidović, bivši ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje u Vladi RS, iz SNSD-a. Za "portparola"  SNSD-a naveo je i SRNA-u.

13:50 Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, obraćajući se opozicionim poslanicima, rekla je da je zanima kako će reći "ne" bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izatbegoviću.

Poslanik Koalicije "Domovina" iz SDA Adil Osmanović podsjetio je premijerku Željku Cvijanović da je prvi veliki sastanak ove stranke s nekom strankom iz RS, bio sa SNSD-om, kada je dogovarano da ta stranka uđe u Vijeće ministara BiH, a Koalicija u NS RS.

- Vi znate da mi tada nismo razgovarali o vremenskoj prognozi - dodao je on.

13:25 Zajednička Izjava Predsjedništva BiH, postala je "tema"  rasprave poslanika entitetskog parlamenta, jer su replike vlasti i opozicije krenule u tom smjeru.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović poručila je da ona nikada ne bi prihvatila Izjavu koju su joj pisali stranci, da je izabrana na poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Da sam gore, nikada ne bi uspjela objasniti kakvi ste vi zapravo, a evo sada, kada ste vi tamo, to se može vidjeti. Ne čini nekoga izdajnikom to što učestvuje u vlasti, već kako se tamo ponaša.- navela je ona.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić opomenuo ju je da nije u redu da se govori o formiranju vlasti na nivou BiH, niti o Izjavi, jer govori o ljudima koji su potpisnici tog dokumenta, a trenutno nisu tu. On je podsjetio i da će upravo kadar njene stranke biti na poziciji potpredsjednika FBiH.

12:55 Poslanici treba da prihvate ostavku Antona Kasipovića na mjesto člana Upravnog odbora RTRS-a, kako bi ga imenovali za potpredsjednika Vlade RS.

To je bio povod da opozicija, prije svih poslanik PDP-a Branislav Borenović,  otvori raspravu o načinu rada ovog Javnog servisa, optužujući ih za neobjektivno izvještavanje i pristrasnost aktuelnoj vlasti.  

Poslanici SNSD-a odgovorili su, da opozicija ima dovoljno prostora u svim "federalnim medijima".

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, reagovala je, napominjući i to da SNSD ne želi učestvovati u vlasti BiH sa PDP-om, jer nisu principijelni i nemaju iste interese.

- Nije mi bila namjera da diskutujem, ali kao što vama uvijek nešto posluži za izgovore, tako i ovo... S vama se ne može pričati, danima pravite lakrdiju od ovog zakona... - naglasila je ona.      

Miladin Stanić, poslanik SDS-a podsjetio je Cvijanovićevu "na principijelnost", pa je rekao da je SNSD u Vijeću ministara BiH, a da je ona ta koja je izrazila želju da bude u Predsjedništvu te iste BiH, nedavno na Opštim izborima.

12:25 Nakon desetominutne pauze, poslanici su nastavili raspravu s manjim izmjenama u dnevnom redu, te će prvo razmatrati Izbor i imenovanje potpredsjednika parlamenta iz reda hrvatskog naroda.

11:05 - Dnevni red je usvojen. Poslanici rade danas i sutra, a u četvrtak je oko 14 sati planirano glasanje. Slijede pitanja i odgovori predsjednici Vlade RS Željki Cvijanović, u narednih sat vremena, prijavljeno je 20 poslanika.

10:45 Poslanik NDP-a Dragan Čavić ponovo je zatražio da se povuče Prijedlog Zakona o javnom redu i miru RS i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o imovini i potraživanjima kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima RS. 

Podsjetio je na kršenje Poslovnika o radu NSRS, te kršenje ljudskih prava, nazivajući tačku dnevnog reda "udarom na demokratiju i kršenje evropskih normi". U toku je ponovo obraćanje poslanika PDP-a Branislava Borenovića.

- Kada smo govorili o drskom ponašanju i sami smo mnogo puta smatrani drskim u odnosu prema Vladi RS i kritikama predsjednici Željki Cvijanović, da li se to odnosi onda i na nas. Treba da donesemo odluku koja neće biti motivisana dodvoravanjem i zataškavanjem nekih promašaja - napomenuo je Borenović.

Skoro je bio pokušaj usvajanja sličnog zakona u Hrvatskoj, napomenuo je Čavić, citirajući evropske kvalifikacije i odrednice te zakonske odredbe koje se odnose na javni red i mir. Podsjetio je na foto montažu mladih iz SNSD-a Trebinja, koji su njega doveli u fašistički kontekst, "oblačeći" mu fašističku uniformu, što po njemu jeste za zatvorsku kaznu.

- Međutim, problem ovog Prijedloga Zakona je da zadire u privatni prostor. Režim ima strah, boji se ulice i priprema mjere da to spriječi. Izgleda da hoćemo biti društvo Sjeverne Koreje - naglasio je Čavić.
 

10:30 Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorio je drugu redovnu sjednicu na kojoj bi poslanici trebali razmatrati Prijedlog Zakona o javnom redu i miru RS,  kojem se oblast javnog prostora proširuje na internet i društvene mreže. Ovaj dokument je prva tačka dnevnog reda. Uslijedit će najprije obraćanje predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović, a zatim poslanička pitanja.

Apel Vladi RS da povuče Prijedlog Zakona o javnom redu i miru RS, uputio je još jednom potpredsjednik NS RS Nenad Stevandić, a zatim je poslanik PDP-a Branislav Borenović podsjetio na burne reakcije koje je izazvao ovaj Zakon. 

- Javno mjesto, u smislu ovog zakona, jeste i svako drugo mjesto na kojem je počinjen prekršaj, a posljedica je nastupila na javnom mjestu - navodi se u Članu 2 Prijedloga Zakona, pod tačkom 4.

Vlada RS je povukla Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga Prostornog plana područja posebne namjene Nacionalni park "Sutjeska".
 

Prijedlog izmjena Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske danas će se naći na dnevnom redu 2. redovne sjednice Narodne skupštine RS u Banjoj Luci, uprkos brojnim protivljenjima poslanika iz opozicionih stranaka, nevladinog i civilnog sektora. 

Riječ je o izmjenama Zakona kojim se definicija javnog mjesta proširuje i na internet, čime se onda uvode i sankcije za "ponašanje" na internetu. Iz Udruženja "BH novinari" prethodnih su dana uputili zahtjev entitetskom parlamentu da dokument bude vraćen na doradu ,i to uz njihovo učešće u tome.

- Ako ovakav prijedlog zakona bude usvojen u entitetskom parlamentu, pozvat ćemo novinare, civilna društva i one koji se bore za ljudska prava, kao i građane, kojih se ovo, također, tiče, da bojkotuju institucije RS na taj način što više uopšte neće pratiti njihov rad. Ovaj dokument, po svim evropskim standardima, u svojoj osnovi je ograničavanje slobode - kaže za “Avaz” predsjednica Upravnog odbora Udruženja "BH novinari" Borka Rudić.

Opozicione stranke, na prijedlog potpredsjednika NSRS Nenada Stevandića, kako nam je potvrđeno jučer, najvjerovatnije će napustiti sjednicu prilikom glasanja za ovakav zakon. 

- Ako predloženi zakon bude usvojen, tražit ćemo ukidanje Zakona o imunitetu RS, čime bi i nosioci vlasti snosili odgovornost za svoje postupke na društvenim mrežama - kažu iz grupe organizacija civilnog društva iz RS (Transparency International BiH, portal BUKA, Oštra nula, Helsinški parlament građana Banja Luka, B.U.K.A, Centar za mlade Kvart iz Prijedora).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.