Izglasan sastav svih skupštinskih komisija USK

Današnja sjednica odgođena do daljnjeg

M. D.


13:24 Klubovi političkih stranaka usaglasili su stavove oko sastava radnijh tijela skupštine, pa je u paketu izglasan sastav svih skupštinskih komisija.

Predsjedavajući skupštine Farko Hodžić obrazložio je da druga radna sjednica Skupštine koja je trebala da se održi danas biti odgođena do daljnjeg, te dodao da je prihvatio zahtijev mandatara Izudina Saračevića za dodatnim kosultacijama oko satava Vlade, a rok pomenutuh konsultacija je do petka.

Do tada bi se mogao isfiltrirati novi sastav Vlade USK sa novom koalicijom SAD i ASDA.

Odovarajući na pitanje novinara predsjedavajući hodžić izavo je da DF neće biti dio parlamentarne većine.

 

U Bihaćiu je danas i 11 sati počeo nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine USK, ali je predsjedavajući Farko Hodžić (DF) odmah predložio pauzu pa je sjednica prekinuta.

Razlog za traženje pauze vezan je za novi dogovor o parlamentarnoj koaliciji i najvjerovatnije novom sastavu vlade ovaj put bez predstavnika Laburističke stranke.

Pauza koju je zatražio predsjedavajući Hodžić koristi se, nezvanično, za usaglašavanje članova radnih tijela-komisija Skupštine.Naime,  kako je u toku prošle noći postignut dogovor između SDA i A-SDA da budu partneri u budućoj vlasti, a da se izbjegne ulazak u vlast Laburističke stranke Elvre Abdić Jelenović, sada se prema tome   "štimaju" i  imena članova komisija.

Avaz saznaje da je DF-u  ponuđeno takođe da ostane u vlasti. Ukoliko DF odbije, a navodno ima rok do petka, kao nova koalicIja valst bi u omjeru 60: 40 dijelilI SDA i  A-SDA. Prema dosadašnjim  informacijama,  za danas zakazana  2. vanredna sjednica Skupštine elegantno bi se otkazala za petak. Do tada bi se usaglasio novi sastav buduće Vlade USK. Kako nezvanično saznajemo, mandatar bi i dalje ostao Izudin Saračević.

 

 

NA VRH

Podijeli članak na