BIH

Tvornica obuće „Aida“ ne radi, a enormna potrošnja električne energije i telefona

Predstavnici Sindikata radnika

M. Ahmedić

3.2.2015

Predstavnici Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ danas su održali sastanak sa radnicima u prostorijama tvornice vezano o ugovaranju posla za radnike, kojeg ugovara direktor tvornice Bahrudin Bašić, kako bi se pokrenula proizvodnja.

Radnici su donijeli jednoglasnu odluku kojom tvrde da će prihvatiti posao samo ukoliko će ugovor garantirati minimalnu platu radnika, plaćeni doprinosi i poslovanje najdalje na deset mjeseci.

- Od bilo kojeg novog kupca tražimo samo ugovor koji će obuhvatiti period poslovanja najmanje na deset mjeseci, da radnici mogu zaraditi najmanju minimalnu platu od 360 KM, kao i redovno plaćanje doprinosa radnicima. Oni radnici koji ne budu obuhvaćeni ovim poslom da budu materijano zbrinuti od većinskog vlasnika Vlade TK-a - kazala je Edina Aličić, predsjednica Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“.

Radnici su prethodnih dana od direktora Bašića dobili informaciju da se pojavio novi kupci, ali da oni, tvrde, ugovor još nisu vidjeli.

- Navodno se pojavio nekakav kupac iz firme Kotekst iz Tešnja, ali nikakv ugovor još nismo vidjeli. Na ovom sastanku je trebao biti i direktor Bašić i kazati šta je ugovorio, ali on se nije pojavio. Hoće da radimo bez ugovora, ali mi to nikada nećemo prihvatiti - kazala je Vahida Kuljaninović, radnica „Aide“ u pogonu Tuzla.

vahida-kuljaninovic-radnica-aide

Vahida Kuljaninović

Radnici tvrde da ova tvornica od kako je stala sa radom sve više i više ide u agoniju, jer je u prošloj godini samo za tri mjeseca imala troškove u iznosu od 30.330.000 KM i da je, kako kažu, nenormalno da tvornica za tri mjeseca može potrošiti električne energije 12.431.032 KM, ako ne radi, kao i telefona u iznosu od 3.666.025 KM.

- Aida ne radi, a enormni troškovi prikazani za električnu energiju, telefon itd. I dalje se krade u tvornici, a zna se i ko. Ovdje treba dovesti inspekciju i SIPA-u, kako bi istražila sve ove neregularnosti koje se i dalje ovdje provode. „Aida“ ima hale koje nisu u procesu proizvodnje, a izdate su za dvije firme koje redovno plaćaju mjesečnu kiriju 4.000 KM, radnici od toga ne vide ni marke - istaknuo je jedan od radnika.

Radnici su poručili da bez pokazanog ugovora i potpisanog od strane kupca, direktora Bašića i Vlade TK-a neće pristati na bilo kakav posao, te da podržavaju proteste koji će se održati 7. februara pred devastiranom zgradom Vlade TK-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.