BIH

Borci oborili koaliciju SDA s abdićevcima

Zbog pritiska javnosti pukao sporazum u USK

Autor:M. DEDIĆ

4.2.2015

Noć prije najavljene sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona dogovoren je sporazum između SDA i A-sda, koje sa 16 od 30 poslaničkih mjesta mogu formirati vlast, a Laburistička stranka Elvire Abdić-Jelenović, kćerke ratnog zločinca Fikreta Abdića, otpremljena je u opoziciju.

Demokratskoj fronti ponuđeno je se pridruži novoj većini. Predsjedavajući Skupštine USK Farko Hodžić, lider krajiškog DF-a, vidno uznemiren izjavio je:

- Nećemo u vlast sa SDA i A-sda!

Prethodno je Hodžić, diplomatski skrivajući istinu od novinara, a objašnjavajući zašto neće biti najavljene redovne sjednice za imenovanje mandatara Izudina Saračevića (SDA),  kazao da je Saračeviću ostavio tri dana, do petka, 6. februara, za dodatne konsultacije.

farko-hodzic-nova

Foto: Avaz (Hodžić: Isključivo "ne")

Ustvari, kako tvrde upućeni, Saračević sada sastavlja novu vladu u koju mora uključiti kandidate za ministre iz reda A-sda. Nezvanično, ova stranka zainteresirana je za boračko ministarstvo, resor finansija, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te policije.

Samir Veladžić, predsjednik Kluba SDA, izjavio je da je nova koalicija otvorena i za druge stranke, dok je Mirvet Beganović (LS), razočaran naglim obrtom, kazao da duguju izvinjenje građanima zbog svega što se odigralo s njihovim pokušajem ulaska u vlast.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.