BIH

Protjerani sveštenik iz Crne Gore Velibor Džomić sinoć ušao u BiH

Nakon odluke da predstavlja nacionalnu prijetnju

Srna

9.2.2015

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić napustio je Crnu Goru, nakon odluke crnogorskog MUP-a o protjerivanju, jer, kako je obrazloženo, predstavlja "prijetnju po nacionalnu bezbjednost".

Džomić je juče u podne uzeo rješenje MUP-a, a sinoć oko 21.00 sat automobilom je krenuo iz Podgorice prema Nikšiću i graničnom prelazu Ilino brdo sa BiH.

Izvor iz policije potvrdio je za crnogorske medije da je Džomić napustio Crnu Goru sinoć u 22.23 sati na prelazu Ilino brdo.

Džomić je rekao juče novinarima da će se vratiti u Crnu Goru čim Upravni sud usvoji njegovu žalbu na odluku MUP-a.

- S ciljem izvršenja rješenja i poštovanja pravnog poretka izaći ću iz Crne Gore i ući u BiH, otadžbinu (crnogorskog ministra unutrašnjih poslova) Raška Konjevića. Imam određenih obaveza, a dalje ću prema prilikama i situaciji, rekao je Džomić pred polazak na put.

Izvor iz crnogorske Vlade tvrdi da bi policija mogla da zabrani Džomiću ulazak u Crnu Goru i ukoliko Upravni sud prihvati žalbu, koja bi mu omogućila dozvolu za privremeni boravak.

Isti izvor navodi za crnogorske medije da se, prema Zakonu o strancima, može zabraniti ulazak u zemlju ukoliko to zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti, javnog poretka ili javnog zdravlja.

To znači da bi Džomić morao pred sudom da pokrene novi postupak da bi dokazao da ne predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost.

MUP Crne Gore donilo je odluku da Džomić napusti zemlju na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost da predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost.

Crkveni odbor Crkvene opštine podgoričke apelovao je juče na sve relevantne institucije i razumni ljudi od uticaja u crnogorskom društvenom životu da učine što je u njihovoj moći da bi se odmah prekinulo sa progonom podgoričkog sveštenika protojereja Velibora DŽomića i cjelokupnog pravoslavnog sveštenstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.