Danas u BiH oblačno sa snijegom: Očekuje se novih 20 centimetara bijelog pokrivača

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH

Dž. Č.

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa snijegom. U većem dijelu Hercegovine je bilo vedro uz mjestimično malu oblačnost.

Visina snijega izmjerena u 7 sati: Bjelašnica 260 centimetara, Kupres 85, Bihać 57, Bosanski Novi 46, Ivan Sedlo 45, Bosanska Gradiška i Gradačac 26, Gacko 25, Mrkonjić Grad i Sanski Most 24, Doboj 23, Sokolac 22, Srebrenica 21, Jajce i Tuzla 19, Sarajevo 16, Banja Luka i Bugojno 14, Drvar 12, Nevesinje 11, Bijeljina 9, Zenica 8, Zvornik 7, Rudo 5, Višegrad 4.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Sarajevo -4, Goražde, Ivan Sedlo, Jajce, Kupres i Sokolac -3, Bugojno i Srebrenica -1, Banja Luka, Bihać, Doboj, Sanski Most, Tuzla i Zvornik 0, Bijeljina, Gradačac, Livno i Zenica 1, Drvar i Stolac 2, Trebinje 3, Mostar 6 stepeni.

Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 943 milibara, za 1 milibar je viši od normalnog i sporo opada.

Prognoza za danas

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, danas se u Bosni očekuje oblačno vrijeme sa snijegom. U sjevernim područjima od sredine dana očekuje se kiša i susnježica. U većem dijelu Hercegovine vedro. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, u Hercegovini jaka bura. Najviša dnevna temperatura od -3 do 3, na jugu do 10 stepeni. Kako navode iz zavoda očekuje se od 5 do 20 centimetara novog bijelog pokrivača. U Sarajevu oblačno vrijeme sa snijegom. Najviša dnevna temperatura između -5 i 0 stepeni.

Bioprognoza

Opšta slika je nepovoljna. Zahlađenje praćeno padavinama negativno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, te uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Preporučljivo je umanjiti kretanje i ne izlagati se jačim fizičkim naporima. Na jugu će biti ugodnije, mada prohladno i uz preovladavajuće sjeverno strujanje.
 

 

 

NA VRH

Podijeli članak na