BIH

Otežano i usporeno saobraćanje širom BiH

Stanje na putevima

Autor:Fena

10.2.2015

U većem dijelu zemlje prometuje se otežano i usporeno zbog snijega, a na dionicama u Hercegovini kolnici su pretežito suhi, saopćeno je iz AMSBIH-a. Vozači se upozoravaju na jake bočne udare vjetra koji stvaraju snježne nanose na širem području Livna, Tomislavgrada, Šuice, Kupresa i Glamoča.

Zbog niskih jutranjih temperatura upozoravaju se vozači na poledicu na cestama preko planinskih prijevoja, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Obvezna je upotreba zimske opreme za teretna vozila i tegljače na dionicama preko planinskih prijevoja. Zbog snježnih nanosa za sav promet zatvorene su dionice R-419 Mihalji - Blidinje i R-413a Travnik - Galica. 

Zbog klizišta, potpuno je obustavljen promet na dionici M-4 Simin Han - Kalesija (u mjestu Babajići). Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 12 t i čija dužina prelazu 8 metara. Na dionici M-18 Tuzla - Bijeljina u mjestu Požarnica, zbog klizišta promet se odvija usporeno jednim prometnim trakom.

Zbog izvođenja radova na dionici M-14 Kostajnica - Dubica u mjestu Vrioci, promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na privremenu obilaznicu u blizini. Zbog izvođenja radova na dionici M-18 Tuzla - Bijeljina (u mjestu Seljublje), zabranjen je promet teretnih vozila preko 3,5 t.

Sporije odvijanje prometa zbog radova može se očekivati na dionicama: 

- M-4 Tuzla - Šićki Brod,
- M-6 Ljubuški - Čapljina,
- M-16 Jajce - Crna Rijeka (u mjestu Lučina),
- M-17 Doboj - Šešlije,
- R-425 Čapljina - Međugorje (Zvirovići). 

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, stoji u priopćenju iz IC AMSBIH-a.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.