BIH

U Potočarima u prošloj godini zabilježeno 94.475 posjetilaca

U Memorijalnom centru u Srebrenici

Autor:S. Sm.

10.2.2015

"Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine“, u prošloj godini posjetilo je 94.475 posjetilaca, računajući i učesnike dženaze 11. jula, saopšteno je iz ovog kompleksa.

Ovaj memorijal najposjećeniji je u ljetnim mjesecima kada su godišnji odmori. Tako je, recimo u maju ovdje bilo 6.880, u junu 6.570, dok je u julu kada je bila dženaza,  zabilježeno 46.720 posjetilaca. Brojne su posjete u proljetnim i jesenjim mjesecima, kada škole organizuju ekskurzije, pa je tako u oktobru ovdje boravilo 4.770 gostiju, dok je u decembru bila iznenađujuća posjeta, kada je ovaj kompleks obišlo 1,855 građana iz cijele BiH i regiona.

Pored sakralnog dijela skoro svi posjetioci obišli su spomen sobu i Dokumentacioni centar, koji je otvoren prošle godine, a od ovog ljeta moči će razgledati muzejsku zbirku u sobi Komande holandskog bataljona, koja je u izgradnji i modernu biblioteku.

Kapije potočarskog memorijala stalno su otvorene i posjetioci ga mogu obići u svako doba dana. Za grupne posjete obezbijeđen je vodič, koji posjetiocima obavezno održi čas istorije,

Kako saznajemo u Memorijalnom centru Potočari uveliko teku pripreme za obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine. U četvrtak je zakazana druga sjednica Organizacionog odbora ove manifestacije na kojoj će biti donijete smjernice o daljem radu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.