BIH

Milorad Dodik danas potpisuje izjavu

NS RS jednoglasno podržala Izjavu o evropskim integracijama BiH

Autor:M. Ke.

11.2.2015

21:54 Narodna skupština RS podržala je jednoglasno Izjavu o principima pristupa Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, a predsjednik RS, Milorad Dodik, na čiju inicijativu je odražana posebna sjednica, rekao je da će danas potpisati Izjavu u svojstvu predsjednika SNSD-a.

Poslanici su glasali za dva zaključka, od kojih drugi nije bio usaglašen sa svim šefovima poslaničkih klubova.

Prvi zaključak u kojem se navodi da se Narodna skupština RS upoznala sa tekstom Prijedloga Izjave, te da podržava predloženi tekst prijedloga Izjave o principima pristupa BiH Evropskoj uniji kao i da ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Služebonm glasniku RS, jednoglasno je podržalo svih 67 prisutnih poslanika.

U drugom zaključku se navodi da će Narodna skupština RS tražiti od Vlade RS i izabranih predstavnika iz RS u Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH da prilikom implementacije principa iz ove izjave vode računa o ustavnoj podjeli nadležnosti entiteta i da se odbije svako pitanje koje nije u skladu sa istim. Navedeno je i to da Narodna skupština RS ostaje pri ranijem stavu u vezi s provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ i mehanizmu koordinacije niova vlasti u BiH, te zahtijeva njihovu dosljednu primjenu.

Drugi zaključak podržala su 63 poslanika, dok su četiri poslanika glasala protiv pomenutog zaključka. Suzdržanih nije bilo.

19:41 Potpredsjednik NS RS Nenad Stevandć (SDS), razmatrajući izjavu o evrospkim integracijama u NS RS, rekao je da je SDS protiv uspostavljanja novih minstarstava na niovu BiH, naglašavajući da su od prenosa nadležnosti gore stvari koje se unište u RS.

 

- Svi ljudi u institucijama na niovu RS i BiH trebalo bi da se takmiče ko može da uradi više za RS, ali ne na štetu BiH. Mi o ovoj izjavi raspravljamo u situaciji kada nismo u mogućnosti da na nju suštinski utičemo. Bilo bi dobro da iz ovoga izvučemo pouku i da takve stvari ranije uradimo - rekao je Stavendić.

 

On je rekao da SDS podržava okvirne navode u izjavi da se prilikom njenog sprovođenja poštuje Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da se ne treba takmčiti ko je više, a ko manje evropski nastrojen.

- DNS nikad neće glasati ni za kakvu privatizaciju šuma, voda i slično. Nemamo namjeru prodavati ono što su nam preci ostavili. Privatizacija je uništila privredni sistem BiH - navela je Stevanović.

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović rekao je da izjava predstavlja spisak posla koji treba uraditi u BiH.

- Ova rekacija je pozitivna i dobra da imamo usaglašen dokument koju je tročlano predsjendištvo sa liderima političkih stranaka dostavilo javnosti i nama u parlamentu RS. To je prekretnica u našim odnosima gdje ćemo se više uvažavati kao narodi, entiteti i izabrani predstavnici građana u ovom domu - rekao je Borenović.

18:08 Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović u svom obraćanju, također je pozvao narodne poslanike da podrže izjavu, navodeći da je njen sadržaj prihvatljiv.

- DNS je insistirao da sva rješenja moraju biti u skladu sa Ustavom BiH i ustavima entiteta. Važno je da ova izjava jasno pozicionira status institucija entiteta i BiH. DNS nikad nije glasao za prenos nadležnosti, niti će to učiniti. Naše opredjeljenje je da budemo dio EU gdje ćemo očuvati svoj identitet, kulturu i običaje - naglasio je Čubrilović.

Premijerka RS Željka Cvijanović kazala je da podržava tekst izjave te da će poslije njenog potpisivanja uslijediti brojni izazovi. Naglasila je da se prva i druga verzija suštinski razlikuju, te da je zadovoljna što implementacija izjave ne podrazumjeva prenos nadležnosti.

16:44 Poslanicima u NS RS, u vezi s razmatranjem izjave o evropskim integracijama BiH, obratio se i predsjedavajući predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

On je rekao da je izjava dobar materijal za RS i BiH kojoj je u interesu da uđe u Evropsku uniju i pozvao poslanike da je podrže.

- Vrlo je pozitivno kada EU odluči da jedna ovakva zemlja sa dva entiteta uđe u njeno članstvo. Ovo je politička izjava, a ne akt  i ona ne može proizvesti nikakve posljedice. Moj lični uslov, prije nastanka ove izjave, bio je da mi sami napišemo svoju volju, a ne da je dobijemo iz EU. Suština je od starta bila da nema ustavnih promjena i da, ako ih i bude, one budu ostavljene za neku drugu fazu, rekao je Ivanić.

Ivanić je naglasio da ni u prvoj verziji izjave nije bilo nikakvog zadiranja u ustavne nadležnosti.

-Suština je da je izjava dobra i da ona ne ugrožava interes RS. U ovom smislu RS je očuvan, naglasio je Ivanić.

Onje naglasio da nakon usvajanja izjave slijedi provođenje ekonomskih reformi koje mogu biti bolne.

-Izuzetno cijenim institucije RS, ali očekujem i da se institucija Predsjedništva BiH uvaži u skladu sa ovlaštenjima koja imam. Izjava ne proizvodi nikakva pravna dejstva  i ne podrazumjeva nikakve nove institucije na nivou BiH. Dok sam ja u Predsjedništvu BiH, toga neće biti i tu se slažem s Dodikom, kazao je Ivanić.

Posebna sjednica NS RS, na kojoj će biti razmotrena izjava o evropskim integracijama BiH koju je prihvatilo Predsjedništvo BiH, počela je uvodnim izlaganjem predsjednika RS, Milorada Dodika.

On je rekao da je, s obzirom na važnost ovog pitanja, neophodno da svoj stav zauzme NS RS o izjavi.

- Podržavam da BiH uputi zahtjev Evropskoj uniji za stabilizaciju i pridruživanje. Zahavaln sam EU na želji da aktivira taj sporazum. Republika Srpska nije protiv evropskih integracija i ovu izjavu smatram dobranamjernom, izjavio je Dodik.

On je istakao da uslovi predviđeni izjavom za kandidatski status, nisu olakšani već su dodatno usloženi. Tvrdnju je obrazložio navodeći da je BiH kao raniji uslov imala zadatak da provede odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić – Finci”, te da uspostavi mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti RS.

- Sada osim toga imamo i čitav niz ekonomskih i socijalnih reformi koje su postavljene kao uslov. Neupućeni mogu smatrati da je ovo popuštanje, ali EU nikad nije popuštala. Ovdje je riječ o određenoj fleksibilnosti i treba cijeniti te napore, rekao je Dodik.

U svom izlaganju on se dotakao i ranjih postupanja visokih predstavnika u BiH, navodeći da su pojedinim postupcima narušili originalnost Dejtonskog sporazuma.

- Naši pogledi moraju da budu usmjereni ka evropskim integracijama, ali ne na način da se pokušaju uraditi mehanizmi koji su ranije povrijeđeni i da bi se nametnule nove institucije vlasti, poput Ministarstva poljoprivrede u okviru Savjeta ministara, što je za nas neprihvatljivo, istakao je Dodik, predlažući poslanicima da se prihvati izjava koja im je dostavljena u konačnom obliku.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će biti razmotrena izjava o evropskim intgracijama koju je prihvatilo Predsjedništvo BiH, upravo je počela.

Sjednicu prisustvuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji bi trebalo da održi izlaganje pred poslanicima i predsjednik RS, Milorad Dodik, koji bi trebalo da održi uvodno izlaganje.

Sjednici, koju je inicirao Dodik, prisustvuju i potpredsjednici RS, Ramiz Salkić i Josip Jerković, kao i premijerka RS Željka Cvijanović.

Podsjećamo, izjavu  o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama Bosne i Hercegovine, koja je došla na inicijativu Velike Britanije i Njemačke, Predsjedništvo BiH prihvatilo je 29. januara.

Nakon što je utvrđena prva verzija izjave, lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a uputili su primjedbe i sugestije koje su usvojene. Psliej toga, stav trojice lidera je da će izjava biti potpisana, ali prije toga, zatraženo je njeno razmatranje u Narodnoj skupštini RS.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.