BIH

Komšić: Politički razgovori obavljaju se u kafanama, za DF je koalicioni dogovor mrtav

Sjednica Predsjedništva DF-a

Autor:A. Vr.

16.2.2015

Prije sjednice Predsjedništva Demokratske fronte, predsjednik Željko Komšić kazao je novinarima da će raspodjelu pozicija tražiti na osnovu izbornog rezultata.

Naime, Željko Komšić je rekao da su razgovori o formiranju vlasti obavljani u kafanama što nije uredu. Narednih dana, on očekuje jedan ozbiljan sastanak sa političkim liderima kako bi se "ozbiljno pristupilo formiranju vlasti“.

Na pitanje novinara da li je moguće raspadanje koalicije SDA – DF - HDZ BiH Komšić je kazao da je taj koalicioni dogovor mrtav za DF zato što niko ništa nije konkretno radio.

- Očigledno postoje razgovori koji se odvijaju iza leđa. Mi u takvim razgovorima nismo učestvovali. Cilj ove sjednice DF-a jeste da definišemo poziciju kada je riječ o okolnostima koje trenutno postoje, da više raščistimo te stvari na način da DF nije tu privjesak bilo koje druge stranke, nego jeste ili nije partner u priči oko vlasti, kazao je Komšić

Komšić je kazao da formiranje vlasti u BiH i FBiH "nije pijaca, pa ko koga prevari".

- To nije politika koja može donijeti bilo šta dobro ovoj zemlji. Mandate u ovoj zemlji daje narod na izborima, a ne neko drugi. Narod je na izborima rekao kome i koliko vjeruje. To je osnov od koje polazi formiranje vlasti, poručio je Komšić.

Predsjednik DF-a je istakao da je prethodni sporazum sa SDA i HDZ-om "nije ispoštovan i da je mrtav".

- To vidite na primjeru USK i BPK. Ko, šta i kako radi u ovoj zemlji, da bi se utvrdilo odakle polazimo i kako će završiti, mora se utvrditi na ozbiljnom sastanku svih onih koji misle da trebaju formirati vlast, a ne ovako. Četiri mjeseca čekamo da se formira vlast. Mogla se formirati ranije, prije dva i pol mjeseca, rekao je Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.