BIH

Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora za Harisa Čauševića

U Sudu BiH nastavljeno suđenje za teroristički napad na PU u Bugojnu

A. L.

20.2.2015

Glavni tužitelj Tužilaštva BiH Goran Salihović odbacio je kao nedopušten zahtjev za izuzeće tužitelja Dubravka Čampare u predmetu koji se vodi protiv Harisa Čauševića zvanog Oks optuženog za teroristički napad na PU Bugojno 27. juna 2010. godine.

Tako je saslušanjem svjedoka Adnana Haračića zvanog Maca danas nastavljeno suđenje pred Vijećem Apelacionog odjela Suda BiH, kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes. Odgovarajući na pitanja tužitelja Čampare, koliko ga je puta odbrana optuženog posjetila u KPZ-u, Haračić je kazao da je to bilo dva puta.

- Tražili su od mene da govorim u korist Čauševića. Pitali su me da li je moguće da je Nedžad Bašić zvani Cicko bio iza zgrade jer ima dugu kosu i nosio je jaknu “vijetnamku”- rekao je Haračić.

Kazao je da je dobrovoljno dao izjavu policajcima Federalne uprave policije(FUP) i da je ona istinita. Haračić je, podsjetimo, nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivice za terorizam osuđen na 14 godina zatvora. Svjedok je pokazao na mapi kuda se kretao kada je išao sa optuženim u pravcu PU Bugojno kritičnog dana i kuda se vratio ustvrdivši da se u trenutku eksplozije nalazio 20 do 30 metara od džamije. Tužitelj Čampara je upitao Haračića zašto je sve ispričao.

- To me mučilo i sve sam rekao dobrovoljno. Nisam mogao to u sebi da držim, morao sam to ispirčati - rekao je Haračić.

Nakon njega ispitan je i svjedok Adnan Čaušević čiji su iskazi iz prvostepenog postupka preslušani na ranijim pretresima. Čaušević je ispričao da je, nakon što je priveden, 10. jula 2010. godine dao iskaz u Gornjem Vakufu.

- Kada sam čuo da je uhapšen Haris Čaušević i kako je pretučen razmišljao sam kako da iskažem nezadovoljstvo i zakačio sam jednu poruku na policijsko auto. Zbog toga sam uhapšen i ostao u pritvoru do 10. januara 2011. godine - rekao je Čaušević ustvrdivši kako nema nikakve veze sa napadom na PU Bugojno te da nije znao da se to ispitivanje snima.

Kazao je da je samo potvrdio verziju događaja koju su mu ispričali inspektori istakavši da mu je prijećeno dugogodišnjom robijom te da je izjave koje je ranije dao izmislio. Čaušević je kazao da mu je poznato lice Adnan Haračić.

- On je narkoman i to znaju ptice na grani. On je nepouzdan. Otac ga se odrekao dok sa majkom nije pričao - kaže Čaušević.

Ifet Feraget, jedan od advokata optuženog, upitao ga je “šta priča čaršija ko bi mogao biti izvršilac napada u Bugojnu”, Čaušević je kazao “da se najviše govori da je to Adnan Haračić”.

- On je viđen oko 4 sata kod kafića “Sajber”. Bio je nervozan i tražio je cigaretu. Poznato mi je da je dolazio u konflikt s policijom zbog droge, tuče i nedoličnog ponašanja- rekao je Čaušević. Suđenje se nastavlja 27. februara.

Oks tvrdi da je optužnica montirana

Tužilaštvo BiH ostalo je kod prijedloga da se produži pritvor optuženom uzimajući u obzir, pored ostalog, da je u prvostepenog postupku osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora i da je planirao bijeg iz BiH. S druge strane, Čaušević je zatražio da ga puste na slobodu.

- Allahom se zaklinjem da je ovo montirana optužnica - rekao je Čaušević.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.