BIH

Vogošća na svoj drugi rođendan ljepša nego ikada

Devetnaesta godišnjica Reintegracije dijela ove općine

E. M.

21.2.2015

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Vogošća, koja će se održati  23. februara, premijerom dokumentarnog filma "Logori smrti" autora Avde Huseinovića, te finalnim utakmicama malonogometnog turnira,  biće obilježena devetnaesta godišnjica Reintegracije dijela općine Vogošće u sastav Federacije Bosne i Hercegovine, dan kada ova sarajevska općina slavi svoj drugi rođendan.

Devetnaest godina iza, korak po korak, viđala je rane nastale tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine. Gradila je porušene stambene i druge, infrastrukturne objekte. Danas je ljepša nego ikada. No,  rane onih koji su tokom rata izgubili nekog od svojih najmilijih teško zarastaju.

vogosca-3

Foto: E. Muračević (Spomen obilježje učesnicima NOR-a)

Zastrašujući su podaci vezani za etničko čišćenje kojeg su ekstremisti Srpske demokratske stranke,  u minulom ratu, vršili u Vogošći. Po popisu stanovništva kojeg je u junu 1993. godine proveo Izvršni odbor Srpske opštine Vogošća,  u naseljima koje su oni držali pod kontrolom,  vidljivo je da je za samo  godinu dana njihove vladavine, sa ovih teritorija protjerano 11.123 Muslimana, 365 Hrvata i 1.669 Jugoslovena i drugih koji su se izjašnjavali kao ostali. Protjerano je dakle ukupno 13.157 građana nesrpske nacionalnosti.

U  Tihovićima i Svrakama, prije rata,  naseljenim  većinskim Muslimanskim življem 1993. godine nije zatečen ni jedan Musliman. Svega stotinjak Muslimana zatečeno je 23.februara 1996.godine na teritoriji koju su oni kontrolisali, što govori o veličini etničkog čišćenja kojeg su činili velikosrpski agresori i njihovi srpski kolaboracionisti iz Bosne i Hercegovine. Oko 400  vogošćana i drugih lica koji su se tokom  1992.-1995. godine zatekli na okupiranom dijelu Vogošće ubijeno je ili je iz nihovih brojnih zatvora i logora odvedeno u nepoznatom pravcu.

vogosca-1

Foto: E. Muračević (Vogošća opet Unverzitetski grad)

Srpska demokratska stranka  odgovorna je za egzodus i vlastitog naroda iz  Vogošće izvršivši strahovit pritisak na njega  i  prosto ga natjerala da napusti reintegrisani dio općine tako da  je nakon 23.februara 1996. od ukupno 8.843  Srba koliko ih je u Vogošći živjelo po popisu iz 1991.godine ostalo svega 600.     

U Vogošći  pod srpskom kontrolom nisu samo stradali ljudi. Stradali su i brojni stambeni objekti, objekati privrednog, kulturnog, vjerskog i sportskog sadržaja te objekati komunalne infrastrukture. Od ukupno 5.635 privatnih i stambenih kuća, njih 2.640 je bilo sa većim oštećenjima, dok je 718 totalno uništeno. Od 2.649 stanova, 2.384 je bila djelimično uništeno, ogromna većina stanova ostala je bez stolarije, podova i kompletnih instalacija, a oko 250 je totalno devastirano.

Oko 750 poginulih Vogošćana, 600 RVI, više desetina nestalih tragičan je bilans ratnog besmisla koji je, pored toga,  donio  mnogo razaranja i stradanja stambenih i privrednih objekata, objekata komunalkne infrastructure.

Nakon reintegracije okupiranog dijela Vogošće u prostor Federacije BiH  krenuli su ratni dani. Uprkos pomankanju finansijskih sredstava, zahvaljujući entuzijazmu Vogošćana,  naša sredina počela se naglo razvijati, graditi….Obnavlja se stara i niče nova industrijska zona…

                               

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.