BIH

Erdiću i Traki koji su uhapšeni u okviru akcije "Damask 3" određen pritvor

Na prijedlog Tužilaštva BiH

Autor:S. D.

21.2.2015

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za Huseina Erdića iz Bužima i Midhata Trake iz Zenice, koji su osumnjičeni za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, potvrđeno je „Dnevnom avazu“ u Sudu BiH.

Pritvor je određen na prijedlog Tužilaštva BiH koji je upućen jučer.

Erdić i Trako su, prije tri dana, sa Merinom Keserovićem i Nevadom Hušidićem iz Velike Kladuše, Edinom Tabakovićem iz Sarajeva, te Ramizom i Aluadinom Ibrahimovićem iz Maglaja, uhapšeni u okviru akcije "Damask", a osim njih dvojice, ostala petorica su pušten ana slobodu.

Pritvor je određen zbog mišljenja Tužilaštva BiH da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenih, te da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli ponovo počiniti krivično djelo.

Ova lica osumnjičena su za finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Tužilaštvo je ranije saopćilo da zajedno sa policijskim i bezbjednosnim agencijama nastavlja istragu u ovom predmetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.