POSLJEDNJA VIJEST Završena akcija spasilaca, izvučena tijela četvorice nastradalih kopača u Dubravama

Nakon zemljotresa koji je zadesio područje Tuzlanskog kantona

E. D. A.
22.02.2015 07:49

16:51 Izvučena su preostala dva tijela, riječ je o Arifu Alibašiću i Adelu Šehiću. Ovim je okončana akcija pronalaska poginulih kopača.

16:36  I dalje se traga za tijelima Arifa Alibašića i Adela Šehića. Postoji mogućnost da iskopavanje bude prekinuto zbog mraka i da bude nastavljeno sutra.

16:33  Nezapamćena tragedija zadesila je mjesto Dubrave. Jedan od trojice nastradalih iz ovog mjesta je i Adel Šehić (28). Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je ovu porodicu gdje smo zatekli mnoštvo auta, rodbine i prijatelja ispred kuće. Adelov dajdža Ismet i tetak Hasan jedini su govorili za naš list.

Kažu da su roditelji i supruga u šoku i piju tablete za smirenje. Do sad je dva puta intervenisala hitna pomoć.

Adel je živio u kući s roditeljima, a iza sebe je ostavio suprugu i jednogodišnjeg sina.

- Bio je vrijedan, mlad, pun energije i elana. Borio se za život i posebno kada je dobio dijete. On nije imao drugog izbora. Teška situacija ga je natjerala da ide, da zaradi hljeb za sebe i svoju porodicu. Prinuđen je bio da na ovakav način da radi. Njegov otac Meho je srčani bolesnik. Skoro se operisao. Ne znamo kako će sve ovo preživjet i- kazali su dajdža Ismet i tetak Hasan.   

15:16  U ovim trenucim je iskopano tijelo druge osobe od četvorice stradalih nakon nesreće na Površinskom kopu Dubrave. Radi se o Alemu Dediću, javlja reporter "Dnevnog avaza" s lica mjesta. Potraga za još dvojicom stradalih se nastavlja.

15:02 Kako javlja naša ekipa sa lica mjesta još uvijek se radi na uklanjanju zemlje koja je zatrpala četiri stradale osobe. Policija je zabranila prilazak mjestu nesreće  I novinarima i porodicama poginulih osoba.

13:50 Prema najnovijim informacijama s lica mjesta spasioci još uvijek rade na uklanjanju zemlje, za sada je teško procijeniti da li će ostalu trojicu stradalih izvući do kraja dana.

13:01 Spasilačka ekipa izvukla je dijelove traktora koji je ostao zatrpan pod zemljom. Porodice stradalih su došli na mjesto nesreće, javlja naš reporter s lica mjesta.

54e99d1d-ebd8-420a-b5a1-6e68b0094cfb-dsc00931-718x446

12:05 Prema najnovijim informacijama s lica mjesta prvi stradali do kojeg su spasioci jutros malo prije 9 sati došli je Edin Herić.

11:30 Kako javlja naša ekipa sa lica mjesta još uvijek se radi na iskopavanju i uklanjanju zemlje koja je zatrpala četiri stradale osobe. Policija je zabranila prilazak mjestu nesreće.

11:11 Prema riječima Sakiba Muhtarevića, direktora Površinskog kopa Dubrave, uviđaj kojim rukovode Kantonalno tužiteljstvo Tuzla još uvijek traje.
 
- Uviđaj je započeo tokom noći pod rukovodstvom kantonalne tužiteljice Ganijete Arifhodžić, kao i glavnog federalnog rudarskog inspektora. Trenutno se vrši otkopavanje zemlje i očekujemo ubrzo da dođemo do tijela stradalih - kazao nam je Muhtarević.

09:58 Prema posljednjim informacijama, koje je dobio naš novinar na licu mjesta, Edin Herić za koga se vjerovalo da je preživio nesreću, ipak se nalazi među stradalim osobama.

09:15 Prema informacijama iz Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, osoba koja je nakon nesreće na Površinskom kopu Dubrave, tokom noći, dovezena radi ukazivanja pomoći ne nalazi se u ovoj ustanovi.

- Osoba sa incijalima M.D je dovezena na Kliniku za ortopetiju i traumatologiju, ali je, nakon pregleda odbila hospitalizaciju i otišla kući - kazala nam je Ersija Ašćerić - Mujedinović portparol UKC-a Tuzla

Prema saznanjima našeg novinara, osoba koja je sinoć dovezena u Univerzitetsko-klinički centar Tuzla je Mersad Dedić.

Također, prema posljednjim informacijama koje smo dobili, iako se jutros vjerovalo da je Edin Herić preživo sinoćnu nesreću, sumnja se da je i on ostao zatrpan zemljom.

Kop Dubrave (Foto: S. Mumić)

Kop Dubrave jutros - mjesto gdje je došlo do obrušavanja zemlje  (Foto: S. Mumić)

08:53 Novinar "Dnevnog avaza" koji se nalazi u blizini mjesta nesreće javlja da su ekipe za spasavanje već došle do jednog traktora koji je bio zatrpan, te tijela jednog od poginulih.

08:49 Prema posljednjim informacijama koje smo dobili na kopu Dubrave život su izgibila četiri čovjeka

- Prema dosadašnjim saznanjima, nesreća se dogodila nakon što su određena lica došla u ugljenu etažu u kop i to sa dva traktora. U jednom  momentu došlo je do klizanja jalovinske etaže i došlo je do zatrpavanja ta dva traktora i, vjerovatno, 4 lica. Naime, čovjek koji je izbjegao nesreću kazao nam je da ih je bilo petorica. Na njih se obrušilo 4 do 5 hiljada kubika  zemlje i pokušavamo doći do zatrpanih osoba – kazao nam je Nuraga Duranović glavni rudarski inspektor FBiH.

07: 49 Adel Šehić (27), Alem Dedić i Arif Alibašić (28) su poginuli, a Edin Herić je preživio kada se na njih obrušila zemlja na Površinskom kopu Dubrave nakon zemljotresa koji je zadesio područje Tuzlanskog kantona.

Oni su poginuli na radilištu gdje se vrši otkrivka uglja. Prema prvi informacijama riječ je o licima koja nelegalno kopaju ugalj.

Kako saznajemo, oni su u međusmjeni sa traktorom ušli na radilište gdje je otkopan ugalj i gdje je mehanizacija rudnika PK Dubrave i sa bagera takozvanog „libero“ kupili ugalj u traktor. Tom prilikom sloj zemlje se obrušio na njih pri čemu je, kako nam je navedeno, zatrpan traktor i bager.

Kop Dubrave (Foto: S. Mumić)

Kop Dubrave jutros (Foto: S. Mumić)

Iza dvojice poginulih ostale su supruge u maloljetna djeca.

Od ponoći na licu mjesta su pripadnici Čete za spašavanje Rudnika „Kreka“, Federalna rudarska inspekcija, pripadnici MUP-a TK i kantonalni dežurni tužilac. Do njihovih tijela nisu došli i tokom noći nisu poduzimali nikakve mjere zbog slabe vidljivosti i vrlo teškog pristupa samom radilištu.

Niko od predstavnika Rudnika nije dao zvaničnu izjavu. Jutros je upućena raspoloživa mehanizacija koja vrši otkopavanje zemlje kako bi  došli do tijela nastradalih osoba.

Oglasi

NA VRH