BIH

Duranović: Klizanjem jalovinske etaže došlo do zatrpavanja dva traktora

Glavni rudarski inspektor FBiH

E.D.A.

22.2.2015

Na Površinskom kopu Dubrave, na mjestu gdje je sinošnji odron zemlje zatrpao mještane Dubrava, koji su kopali ugalj za vlastite potrebe, ekipe Čete za spasavanje Rudnika Kreka kao i drugi koji mogu pomoći trenutno, otkopavanjem zemlje, pokušavaju doći do tijela nastradalih.

Prema izjavi glavnog federalnog rudarskog inspektora Nurage Duranovića, koji je tokom noći boravio na mjestu nesreće, došlo je do odrona  takozvane jalovinske etaže koja je zatrpala lica koja su kopala ugalj.

- Prema dosadašnjim saznanjima, nesreća se dogodila nakon što su određena lica došla u ugljenu etažu u kop i to sa dva traktora. U jednom  momentu došlo je do klizanja jalovinske etaže i došlo je do zatrpavanja ta dva traktora i, vjerovatno, 4 lica. Naime, čovjek koji je izbjegao nesreću kazao nam je da ih je bilo petorica. Na njih se obrušilo 4 do 5 hiljada kubika  zemlje i pokušavamo doći do zatrpanih osoba – kazao nam je Duranović.
 
Naš novinar javlja da se već vidi bager, vlasništvo rudnika, koji je, također, bio zatrpan, a pretpostavlja se da su u neposrednoj blizini i traktori sa kojim su poginuli trebali prevesti nakopani ugalj.

Do odrona zemlje na Površinskom kopu Dubrave došlo je neposredno nakon što se kasno noćas u području Tuzle i ostalih mjesta koja gravitiraju Majevici osjetio jači zemljotres.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.