BIH

Mogherini: Ovo je historijski trenutak ne samo za vas, nego i za Evropu

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost

A. L. / M. Aš.

23.2.2015

14:15 Obaveze koje se preuzimaju današnjim usvajanjem od oba doma državnog parlamenta izjave Predsjedništva BiH o opredjeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji (EU) su veoma ozbiljne za zemlju. To će značiti puno rada i puno bolnih reformi.

Rekao je to u izjavi za Fenu poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Željko Komšić.

Smatra da ekonomija BiH zahtijeva „strašno bolne reforme, kao i socijala“. Neispunjavanje obaveza koje se navode u izjavi, bilo bi, po njegovim riječima, neodgovorno prema BiH i graničilo bi s jednom vrstom političkog samoubistva.

13:08  Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kazao je nakon obraćanja visoke predstavnice EU Federike Mogerini, da s pravom možemo očekivati deblokadu evropskog puta BiH.

- Postoji jedna povećana briga EU prema BiH i to je vidljivo iz posjeta koje imamo i iz inicijative povodom koje smo danas finalizirali posao u BiH. BiH je dio Evrope i treba da postane dio evropske institucije. Blokada i zastoj BiH na evropskom putu je šteta za sve bh. građane, a deblokada i normalan put prema EU je korist za sve građane. Mislim da smo takvu vrstu poruke i dobili od potpredsjednice Evropske komisije. Nadam se da će vlasti u BiH shvatiti ovaj trenutak i da će konačno uraditi ono što treba da se uradi u BiH kako bi se konačno krenulo iz stanja zastoja prema naprijed - rekao je Džaferović.
 

13:02 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kazao je da ćemo nakon današnjeg dana, sasvim sigurno u narednih mjesec dana dobiti pozitivan stav evropskih institucija i sigurno imati ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te nešto više finansijskih sredstava kao podršku.

- Ali, to nije sve. To je tek neki početak. Ono što BiH treba jeste daljnji napredak ka EU i status kandidata. Statusom kandidata dobijamo najveći mogući iznos podrške, zemlja se priprema za punopravno članstvo i to je doba najvećih investicija naročito u infrastrukturnim stvarima. Da bi se to desilo moraju se provesti ekonomske reforme, a da bi se te reforme desile, moraju premijeri entitetskih vlada i predsjedavajući Savjeta ministara da se dogovore šta je pravi sadržaj. Ovdje zavisi puno od nas. Evropa nema spisak reformi koje treba provesti. Evropa od nas očekuje da pripremimo program reformi kojim se istinski želimo baviti - rekao je Ivanić dodajući da je sada sve na entitetskim premijerima i da je Predsjedništvo BiH svoj dio posla uradilo najbolje kako je moglo.

12:58  Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, rekao je nakon izlaganja Mogerini, da je za njega ovo veliki dan i velika poruka, dodajući da je visoka predstavnica EU poslala i jasne poruke svojim dolaskom u BiH.

- Mi moramo ovu izjavu pretočiti u jedan plan aktivnosti na svim razinama vlasti sukladno ustavnim nadležnostima, kako bi već u ovoj godini pokrenuli najznačajniji dio ekonomskih i socijalnih reformi. Ja sam uvjeren da će Predsjedništvo BiH u koordiniranju sa svim razinama vlasti imati grubi okvirni plan krajem trećeg mjeseca, a cilj bi u konačnici bio da ove godine odblokiramo sve aktivnosti prema EU koji su već prepreka jedno vrijeme zbog naših neaktivnosti. Ja bih rekao vrlo otvoreno, najdalje do 2017. godine da ćemo dobiti mogućnost za kandidatski status za prijem u EU - rekao je Čović.

12:46 Nakon obračanja Federice Mogherini poslanicima i delegatima završene su sjednice oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, javlja novinarka "Dnevnog avaza".

12:24 Obraćajući se poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH, Mogerini je, između ostalog, kazala da bi današnje usvajanje izjave Predsjedništva BiH "mogao biti ključni historijski trenutak ne samo za vas nego i za Evropu te da će EU bilježiti ove značajne korake".

- Došla sam da vam pružim podršku i da kažem da nemamo luksuz da se ponavljaju iste političke greške. Pogledajte susjede, svi napreduju i vrijeme je i da i BiH napravi pomake. Naredni koraci zahtijevat će jednoću i koordinirane korake na svim nivoima. Vi se međusobno morate usaglasiti i konkretno djelovati. Današnje usvajanje izjave omogućava BiH da napravi odlučne korake bliže EU što znači, pored ostalog, pravnu državu, poštivanje ljudskih prava te prava manjina- kazala je Mogerini.

Prema njenim riječima, usvajanje izjave Predsjedništva BiH omogućit će diskusiju u okviru Vijeća EU o stanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH EU.

- Pred BiH stoje brojni izazovi poput provođenja socio-ekonomskih reformi, rješavanje problema nezaposlenosti, reformi u oblasti zdravstva, obrazovanja, upostavi mjera za jačanje pravne države, administrativnih kapaciteta na svim razinama, sistem koordinacije u kontekstu pripreme za buduće članstvo u EU.... - kaže Mogerini.

Nakon ovog historijskog dana, kaže ona, slijedi realizacija.

- Ja osobno i EU smo snažno opredijeljeni za ovu zemlju. Vaš uspjeh je i naš uspjeh, ali odgovornost je na vama u ovoj zgradi. Računajte na EU na ovom važnom putu - poručila je Mogerini.

12:10 Počela je zajednička sjednica oba doma Parlamenta BiH na kojoj se očekuje obraćanje Federike Mogerini, visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Sjednici ne prisustvuju poslanici SNSD-a u Predstavničkog doma te tri delegata iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH. U ovom trenutku Mogerini se obraća poslanicima i delegatima.

mg-9885

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.