BIH

ČAVARA Kao šef izvršne vlasti ne mogu dozvoliti sporne odluke

Predsjednik Federacije BiH

Fena

23.2.2015

Novi predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara izjavio je danas novinarima u Sarajevu, obrazlažući odluku donesenu u petak, kojom je Federalnoj vladi zabranio  donošenje nekih odluka, da je, prema Ustavu šef izvršne vlasti on i da mu ta odgovornost ne dopušta da dozvoli donošenje odluka koje neosnovano povećavaju javnu potrošnju. 

Novinare je pozvao da se 'uvjere' u ustavno pravilo na koje se poziva te je na pres-konferenciji, otvorivši Ustav, doslovno zamolio jednu od novinarki da pred kamerama pročita citat o tome da je predsjednik FBiH šef izvršne vlasti i da zastupa Federaciju. 

Kad je novinarka odbila riječima i gestom koji znače da ona ne sumnja u ustavne navode, citat je pročitala službenica Čavarinog ureda. 

Nalog Vladi je uslijedio, rekao je Čavara, i zbog nespojivosti funkcija šest ministara koji su nakon općih oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini prihvatili nove mandate u zakonodavnoj vlasti. 

Novoimenovani predsjednik Federacije je kazao i da će, ako Vlada nastavi s donošenjem spornih odluka, uslijediti inicijativa za smjenu. On se ipak nada da će u međuvremenu biti imenovana nova vlada i da  potrebe za smjenom odlazeće neće biti. 

Najavio je i da će sve „neustavne i nezakonite“ odluke sadašnje vlade biti poništene, a one čija procedura nije sporna, ali jeste sadržaj (zbog povećane javne potrošnje), bit će stavljene u novu proceduru radi odgovarajućih izmjena. 

Pošto su sinoć stranke većine na federalnom novou, među njima i Čavarina Hrvatska demokratska zajednica BiH, rezgovarale o formiranju nove vlade i najavile nastavak tih razgovora u srijedu, on je izrazio nadu da će tada doći do dogovora o „raspodjeli odgovornosti u novoj vladi“.
 
Precizirao je da će nastavak razgovora u srijedu uslijediti u 18 sati. 

Čavara je proteklog petka Vladi Nermina Nikšića, čiji je mandat pri kraju, naložio momentalnu obustavu donošenja odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti sukladno izbornoj volji građana.

Nalog se odnosi na sva kadrovska rješenja i nova upošljavanja u institucijama izvršne vlasti i preduzećima u kojima Federacija ima upravljačka prava. Ne odnosi se na odluke čije nedonošenje ili odgođeno donošenje može prouzročiti štetne posljedice za Federaciju.

- Odlazeća Vlada FBiH od izbora do danas ponaša se suprotno zakonskim odredbama, ali i općeprihvaćenim demokratskim standardima, po kojima oni koji su izgubili izbore ne trebaju donositi političke odluke kao ni kadrovska rješenja uime onih koji su dobili potporu građana na izborima. Očekujem da barem sad poštuju ustavnu odredbu po kojoj je predsjednik Federacije šef izvršne vlasti - kazao je u petak Čavara  Feni. 

U međuvremenu je, na molbu novinara, reagirao premijer Nermin Nikšić.

Suština njegove izjave je da se Vlada neće ponašati ni prema čijim željama već isključivo prema Ustavu i zakonima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.