BIH

Bijeljinac Hurem Avdić putem video-linka svjedočio o zločinu u Bijeljini

Saradnja tužilaštavava Austrije i Srbije

E. M.

23.2.2015

Bijeljinac Hurem Avdić, koji živi u Beču, te njegove majka i sestra svjedočili su nedavno putem video-linka o ratnom zločinu u Bijeljini. Video link je obavljen u Javnom okružnom tužilaštvu u gradu Korneuburg pored Beča (Landesgericht Korneuburg), a na zahtjev Višeg suda u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine, u procesu pružanja pravne pomoći preko austrijskog Ministarstva pravde.

Svjedoci su izjave dali u sudskom procesu Miodragu Živkoviću, koji je dugo bio u bjekstvu, a uhvaćen je prošle godine. Živković je ukupno peti optuženi za ubistvo Huremovog oca Rame Avdića, 14. juna 1992. i silovanje Raminih kćerke i snahe. Presuda Živkoviću očekuje se u martu ove godine.

"Nismo se dugo zadržavali. Prihvaćeno je ono što smo predložili, a to je da se koriste naše izjave date u sudskim procesima ranije optuženim i osuđenim. Ostali smo pri onome što smo rekli u oktobru 2011. pred sudom u Beogradu. Najbitnije je da kazna stigne zločince. Izuzetno smo zadovoljni odnosom austrijskog i srbijanskog pravosuđa,“ kazao je Hurem Avdić za Dnevni avaz.

Da podsjetimo Draganu Joviću, koji je 14. juna 1992. ubio bijeljinskog trgovca Ramu Avdića, pravosnažnom presudom u martu 2013. godine prvostepena kazna je povećana sa 15 na 20 godina zatvora.

Njegovim saučesnicima u ubistvu i silovanju dvije žene i bestijalnom iživljavanju i pljački, Zoranu Đurđeviću, povrđena je kazna od 13 godina zatvora, a Alenu Ristiću kazna je smanjena sa 12 na 10 godina zatvora. Njih trojica, kao i Miodrag Živković, koji je dugo bio u bjekstvu, državljani su Srbije, a u rat u Bosni i Hercegovini došli su kao dobrovoljci Šešeljevih radikala.

Za isti zločin u Okružnom sudu u Bijeljini u januaru 2012. godine na devet godina zatvora osuđen je Danilo Spasojević iz sela Hase pored Bijeljine, ali je Vrhovni sud RS krajem oktobra iste godine kaznu smanjio na pet godina zatvora. Spasojević je nakon pijanke u kafani zločince doveo u kuću Avdića.

Ovo su ujedno jedine presude za ratne zločine na području Bijeljine. Da podsjetimo, Zoran Đurđević je u februaru 2013. u Beogradu osuđen na 20 godina zatvora u procesu "Siminim četnicima" za zločine nad civilima u zvorničkim selima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.