BIH

SUMERO Unaprijeđenje položaja osoba s invaliditetom u BiH

Okrugli sto organiziran uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj

Fena

25.2.2015

Okrugli sto o temi ''Unaprjeđenje položaja osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini'' počeo je danas u organizaciji Saveza organizacija za pomoć osobama sa intelektualnim teškoćama Federacije BiH - SUMERO.

Predstavnici nevladinog sektora i međunarodnih organizacija razgovarali su s predstavnicima vlasti o modelima pružanja socijalne zaštite centara za osnaživanje u BiH, dok će tema diskusije sutra biti pravni okvir podrške za neovisan život osoba s intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici.

Direktor Saveza SUMERO Haris Haverić smatra da su susreti ovog tipa idealna prilika da se razmjene mišljenja i pronađu rješenja koja su u interesu i države i osoba s invaliditetom.

Direktor službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji je istakao da je prema trenutnim podacima oko 2.000 osoba s invaliditetom nezaposleno.

- U prošlosti smo imali više programa koji su bili namijenjeni zapošljavanju osoba sa invaliditetom kao što su program 300 i program 800 te sezonski poslovi. U razgovoru s brojnim poslodavcima dobio sam potvrdu da su osobe s invaliditetom vrijedni i tačni radnici, što je svakako primjer i podsticaj za sve poslodavce da u budućnosti zapošljavaju osobe sa invaliditetom - kazao je Kamočaji.

Okrugli sto je organiziran uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Cilj projekta je poboljšanje usluga socijalne zaštite za osobe sa invaliditetom u BiH kroz uspostavu centara za osnaživanje i rehabilitaciju širom BiH, saopćili su organizatori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.