BIH

Predloženo produženje mjera zabrane Radivoju Đorđiću optuženom za zločine na području Zvornika

Optuženi nije prisustvovao ročištu

Fena

25.2.2015


Državno tužilaštvo zatražilo je produženje mjera zabrane za Radivoja Đorđića, optuženog za zločine počinjene na području Zvornika u ljeto 1992. godine, dok je odbrana tražila da se mjere ublaže. 

Radivoje Đorđić nije prisustvovao tom ročištu zbog teškog zdravstvenog stanja, o čemu je Sud BiH obavijestio branilac Dejan Bogdanović.  On je rekao da, prema nalazu iz bolnice u Bijeljini, optuženi nije u stanju putovati, te mu se nalaže mirovanje. 

Prema optužnici Tužilaštva, Radivoje Đorđić je, zajedno s još devet osoba, optužen za ubistva 67 civila u selu Lokanj, općina Zvornik, počinjena u ljeto 1992. godine.  Tužilaštvo je zatražilo produženje zabrane napuštanja boravišta i putovanja, te sastajanja sa svjedocima, drugim optuženim i osumnjičenim u ovom predmetu. 

Tužilaštvo je predložilo i da se odredi razdaljina ispod koje se optuženi ne smije približiti tim licima. 

Odbrana je navela da je određivanje razdaljine nov prijedlog i da Tužilaštvo nije ponudilo dokaze zbog čega "pooštrava" tu mjeru. 

Tužilaštvo je objasnilo da "dosta svjedoka živi u istom mjestu i da se to treba usvojiti". 

Bogdanović je zatražio da se ublaži mjera napuštanja boravišta kako bi optuženi mogao ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu odlaskom u bolnicu u Bijeljini. 

- On ne može nigdje ni da ide jer je vezan za krevet - rekao je Bogdanović, istaknuvši da se ne protivi kontroli policijskih organa tri puta sedmično. 

Sud će naknadno donijeti odluku o tom prijedlogu, javio je BIRN -  Justice Report.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.