BIH

Izvršen tehnički prijem za šest romskih kuća u Gornjem Vakufu

U okviru projekta Evropske unije

Autor:A. M.

25.2.2015

U gornjevakufskom naselju "Potok" danas je upriličen tehnički prijem za šest izgrađenih i rekonstruisanih objekata za pripadnike romske populacije u ovom gradu. Radi se o realizaciji projekta pod nazivom "Akcija Roma" u okviru projekta Evropske unije , koja je uz Općinu Gornji Vakuf-Uskoplje finansirala pomenuti posao. Projekat je provela organizacija Hilsverk Austria Internešenel (Hilsverk Austria International) i vrijedio je 142.000 maraka.          

jedna-od-novih-romskih-kuca

Foto: A. Mandžić (Jedna od novih romskih kuća)

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje je jedna od četrnaest općina u našoj zemlji u kojoj se provodi ovaj projekat, vrijedan oko šest miliona maraka,  i u kojoj se značajna pažnja pridaje inkluziji Roma , putem obezbjeđenja stambenih jedinica. Na ovaj način pružen je značajan doprinos poboljšanju životnih uslova i socio-ekonomskog uključenja marginalizirane romske populacije sa aktivnim uključenjem i učešćem lokalnih vlasti. U naselju Potok, četiri kuće su izgrađene nanovo, dok je kod dvije urađena rekonstrukcija.

- Ovo je za mene kao da sam dobio bingo. Imam ženu i četvoro djece i nikada nebih mogao sagraditi kuću. Hvala dobrim ljudima, na čelu sa načelnikom općine, koji su nam omogućili bolje uslove za život - kaže Ćamil Zahidić-Korugić.

Slično govori i Ziba Korugić : "Ovo je kao neki san. Živjeli smo u nenormalnim uslovima, a sada na jednom spratu su mi sin, snaha i djeca , a na drugom mi . Svi imamo dovoljno prostora za normalan život". 

Korisnici pomenutih objekata su Ziba Zahidić - Korugić, Ćamil Zahidić-Korugić, Sabahudin Pedić, Ibro Pedić, Sulejman Zahidić-Korugić i Hasan Zahidić- Korugić.

Tehničkom prijemu romskih kuća u gornjevakufskom naselju "Potok" prisustvovali su pored načelnika Općine Seada Čauševića i Vladimir Pandurević, ispred delegacije EU u našoj zemlji, i Dervo Sejdić, službenik za romska pitanja pri Misiji OSCE-a u BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.