BIH

Isporučena stoka za stanovnike Rogatice

Projekat razvoja stočarstva japanske agencije "Jica"

Autor:Al. B.

25.2.2015

Japanska agencija za razvoj "Jica" donirala je 40 visokomliječnih krava farmerima sa područja Općine Rogatica. Radi se o stanovnicima Žepe, Borika i Gučeva, a korisnici ovog projekta pomoći su i Srbi, i Bošnjaci.

- Ove donacije mnogo pomažu, pogotovo nama mlađima koji smo uložili svoja sredstva a još nismo dobili ništa. Od poljoprivrede se može lijepo živjeti, ali je svaki početak težak. Ja sam relativno mlad u tom poslu, a bavim se stočarstvom i voćarstvom. Država bi trebala povesti više računa, dati nam neki podsticaj - kaže Ermin Pavica iz Brčigova.

Sanela Zilkić ima sedam članova porodice, a među njima četvero djece.

- Želim se baviti poljoprivredom jer jedino od toga čovjek u ovakvoj situaciji, kada nema posla, može opstati - kaže Zilkić.

Gordana Planojević iz Zakoma također ima troje djece i uz nekoliko ovaca koje ima ova pomoć mnogo joj znači. Slično kao i Edinu Ramiću iz Žepe, koji očekuje da će svoju višečlanu porodicu sada lakše prehranjivati.

- Oko 40 naših domaćina na ovaj način postaje samoodrživo. Osim stoke uvezene iz Njemačke, koja je jedno vrijeme boravila i u karantinu u Odžaku, podijelili smo i dio hrane potrebne za ishranu steonih junica, a projekat nastavljamo i dalje. Poljoprivreda daje mogućnost za izlazak iz krize, a i naši prirodni resursi daju prednost tome - ističe načelnik Općine Rogatica, Tomislav Puhalac.

Jelena Vlačić iz Ministarstva poljoprivrede RS kaže kako su pomoć dobile socijalno ugrožene porodice, za koje je prethodno organiziran i seminar posvećen uzgoju i smještaju krava. - U pitanju je simentalska rasa, kombinovani tip za proizvodnju mlijeka i mesa, koja se jako dobro adaptira u našim agroekološkim uslovima. Naš je cilj da idemo na ukrupnjavanje farmi i povećavanje proizvodnje mlijeka - dodaje Vlačić.

U narednom periodu planirano je podizanje i većeg broja oglednih dobara za uzgoj kukuruza i stočnog graška.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.