BIH

Sutkinja Suda BiH Azra Miletić uhapšena zbog primanja mita

Tužilaštvo BiH

M.M.

26.2.2015

Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić uhapšena je zbog sumnje da je primala mito u predmetima koje je radila.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, službenici SIPA-e, lišili su slobode Ramu Brkića, optuženog protiv kojeg se vodi postupak u Sudu BiH, Senada Šabića, optuženog protiv kojeg se vodi postupak u Sudu BiH i Azru Miletić, sutkinju Apelacionog odjela Suda BiH.

Vezani tekst >>> Ko je uhapšena sutkinja Azra Miletić

Svi su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su za krivična djela. Azra Miletić se sumnjiči za  primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona od strane sudije, dok se Ramo Brkić i Senad Šabić terete za davanje dara ili drugih oblika koristi.

- Osumnjičeni će tijekom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih te donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, saopšteno je iz državnog Tužilaštva.

Dodali su da u ovom trenutku medijima i javnosti ne mogu dati više informacija.

Podsjetimo, Vijeće Apelacionog odjela Suda BiH krajem oktobra je otpremilo drugostepenu presudu od 9. jula 2014. godine kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog Rame Brkića izjavljene u odnosu na tačku 5. osuđujućeg dijela prvostepene presude, te je prvostepena presuda od 18. decembra 2013. u odnosu na tačku 5. izreke potvrđena, kojom je optuženi Ramo Brkić oglašen krivim za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

ramo-brkic

Ramo Brkić, bivši komesar MUP-a USK prvostepeno bio osuđen na 11 godina zatvora (Foto: Arhiva)

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Rame Brkića, Senada Šabića i Satka Kekića, te je presuda Suda BiH od 18. decembra 2013. u tačkama 1.,2.,3.,4., i 6. izreke ukinuta i u tom dijelu određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

senadsabic

Senad Šabić (Foto: Arhiva )

Prvostepenom presudom, Sud BiH je bivšem komesaru  Rami Brkiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, optuženom Senadu Šabiću kaznu zatvora u trajanju 10 godina, a optuženom Satku Kekiću kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Sva trojica su tada oglašena krivim za organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama i neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Iz SIPA-e su saopštili kako je akciji „Čekić“ prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentovane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba.

- Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, navodi se u saopštenju SIPA-e.

Iz Suda BiH oglasili su se saopštenjem u kojem su potvrdili da je sutkinja Miletić uhapšena sinoć zbog sumnje da je primala mito.

- Ovo su sasvim sigurno uznemirujuća saznanja s obzirom da sutkinja Miletić obavlja visoko odgovornu funkciju u pravosudnoj instituciji na državnom nivou. Iako je riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, odnosno o fazi postupka u kojoj vrijedi pretpostavka nevinosti osumnjičene, smatramo da postojeća situacija sama po sebi baca sjenu na ugled naše institucije i može poljuljati vjeru građana u pravosuđe.

Stoga Sud BiH uvjerava sve građane da će sva lica, bez obzira na položaj koji uživaju u bilo kojoj instituciji, odgovarati pred zakonom i da neće ni na koji način biti zaštićeni od odgovornosti. Sud BiH će se ograditi od svih pojedinaca koji bi nečasnim radnjama mogli dovesti u pitanje integritet ostalih nosilaca sudijske funkcije i ugled naše institucije koji godinama gradimo.

Još jednom napominjemo da u ovoj fazi postupka sutkinja Miletić nije optužena već osumnjičena za činjenje krivičnog djela, te se protiv nje vodi istraga.
Današnji slučaj pokazatelj je opredijeljenosti državnih pravosudnih institucija i njihove spremnosti da se razračunaju sa koruptivnim radnjama čak i unutrar vlastitih redova, podjednako kao i u svim drugim sferama društva. Zbog toga unaprijed poručujemo svima onima koji će situaciju u koju se Sud našao nastojati iskoristiti kao argument kako bi ga diskreditovali, da odbijamo takve tvrdnje, i smatramo da je upravo današnji slučaj znak institucionalne zrelosti ovog suda, kao i spremnosti za borbu protiv korupcije u pravosuđu.

Sud Bosne i Hercegovine poziva sve institucije da se, u opštoj borbi protiv korupcije, najprije obračunaju s onom u vlastitim redovima i da o tome javno progovore. Ovim putem pozivamo i ohrabrujemo građane Bosne i Hercegovine da nadležnim institucijama prijave saznanja o svakom obliku korupcije kako bi se zajednički borili protiv pošasti koja je zahvatila cijelo društvo, navodi se u saopštenju državnog Suda.
Dodali su da, u interesu istrage, u ovom trenutku ne mogu davati više informacija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.